Volledig scherm
© Thinkstock

Meer Delftse wijken stappen over op parkeervergunning

Parkeren in de Delftse Bomenwijk, Ministersbuurt en Agnetapark kan vanaf oktober alleen nog met een vergunning of met een combinatie van vergunning en betaald parkeren (mixparkeren).

De gemeente heeft na klachten uit deze wijken over parkeeroverlast de parkeerdruk onderzocht. Hieruit blijkt dat op bepaalde momenten de kritische grens wordt overschreden van 90 procent bezetting. Uit de wijk de Marlot kwamen ook verzoeken voor invoering van parkeerregulering, maar het college acht de problemen hier te gering voor maatregelen. ‘De bezettingsgrens blijft hier onder de 90 procent en binnen een acceptabele loopafstand (100 meter) zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar’, concludeert het Delfts college uit het onderzoek

De genoemde wijken grenzen alle aan al gereguleerd gebied. Mensen wijken daarom uit naar wijken waar ze nog wel zonder vergunning kunnen staan. 

bindende enquête

Welke vorm van parkeerregulering er exact in de wijken wordt ingevoerd wordt in overleg met de belanghebbenden (bewoners, bedrijven en instellingen) bepaald. In Delft zijn er eigenlijk maar twee smaken mogelijk: vergunningparkeren en mixparkeren (een combinatie van vergunningparkeren en betaald parkeren).

In de Ministersbuurt zet de gemeente overigens eerst nog een enquête uit voordat er echt knopen worden doorgehakt. Bij voldoende draagvlak wordt parkeerregulering ingevoerd. In een deel van het Agnetapark hielden bewoners zelf al enquêtes en bleek een meerderheid voorstander van regulering. In het deel waar nog geen enquête werd gehouden zal de gemeente dit voor haar rekening nemen. In de Bomenwijk wordt het parkeren in ieder geval gereguleerd, al is nog niet bekend hoe. Via een proef met een zogeheten Review Panel – bestaande uit een evenwichtige samenstelling van alle belanghebbenden uit de wijk – beoogt de gemeente een breed gedragen advies boven tafel te krijgen. Een dergelijk panel moet in de toekomst de ‘bindende enquête’ - die voorheen maatgevend was voor regulering - vervangen.

De bewoners moeten nog wel even wachten voordat ze van de parkeeroverlast zijn verlost. Pas in oktober wordt per wijk passende regulering ingevoerd. ‘We zien geen kans om dit te versnellen zonder daarmee afbreuk te doen aan de zorgvuldigheid van het besluitvormingsproces’, aldus het Delfts college.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft