Volledig scherm
© Fred Leeflang

'Meldingen over kroos zijn welkom'

Het Hoog-heemraadschap van Delfland wil aan de hand van meldingen van bewoners kroos op het water in kaart brengen. 'Met die kennis kunnen we het probleem aanpakken.'

Quote

Als op dag één de halve gracht ermee bedekt is, ligt de volgende dag de hele gracht vol

Woordvoerster

Wie onlangs in de Delftse binnenstad was, is ongetwijfeld opgevallen dat er behoorlijk wat kroos op het water drijft. Het Hoogheemraadschap van Delfland krijgt dagelijks meldingen over de 'groene grachten', laat een woordvoerster weten.

Maar daar is het schap wel blij mee. ,,Ze zijn zeer welkom, omdat het kennis oplevert over de kroosoverlast in de stad. Met die kennis kunnen we vervolgens het probleem in kaart brengen'', aldus de woordvoerster.

Doorstroming
Het hoogheemraadschap ruimt normaal gesproken alleen kroos op als het de doorstroming van het water belemmert, als het zuurstofgehalte van het water te laag wordt of als het onveilige situaties oplevert. Maar door de klimaatverandering wordt er de komende zomers veel meer kroos verwacht. Reden voor het schap om samen met de gemeente naar een oplossing te kijken. Volgende zomer moet er een structurele aanpak tegen kroos zijn, als het aan Delfland ligt.

,,Kroos groeit explosief. Als op dag één de halve gracht ermee bedekt is, ligt de volgende dag de hele gracht vol'', weet de woordvoerster.

Het weghalen van het kroos is daarom slechts een oplossing voor de korte termijn. ,,Je moet eigenlijk iets aan de bron doen wil je het kroos echt wegkrijgen. In het water zitten voedingsstoffen die worden beïnvloed door bijvoorbeeld een warme winter of door hoge temperaturen.''

In samenwerking met indebuurt Delft