Volledig scherm
FOTOBURO FRED NIJS

Melkwagen gaat straks onverhinderd over N468

De probleemweg tussen Schipluiden en Maasland wordt aangepakt. De provinciale weg N468 wordt verzwaard, waardoor melkwagens de zuivelboeren in het gebied kunnen blijven bereiken.

De gemeente Midden-Delfland en de provincie Zuid-Holland hebben dit gisteren met elkaar afgesproken. De N468 wordt ingericht als een lokale weg, die niet meer aantrekkelijk is voor sluipverkeer. De weg vormt op dit moment nog een alternatief voor het verkeer dat vanuit Den Haag via de rijksweg naar Maassluis wil rijden.

De overeenkomst is een grote opluchting voor de agrariërs in het gebied. Het tot dusver geldende vrachtwagenverbod is een drama voor de tientallen melkveehouders aldaar.

De grote wagens van FrieslandCampina moeten bij de boeren de melk ophalen, maar al diverse keren zijn chauffeurs stevig beboet voor overtreding van de gewichtsbeperking van twintig ton. Daardoor dreigde FrieslandCampina de melk van de plaatselijke boeren niet meer af te nemen.

Oostgaag

Na de verzwaring van de weg mogen vrachtwagens met een maximaal gewicht van veertig ton weer over de N468 rijden. De weg staat plaatselijk bekend als de Oostgaag en de Molenweg.

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Midden-Delfland nemen de kosten samen voor hun rekening. Ook zijn ze samen verantwoordelijk voor het toekomstig onderhoud van de weg. De betrokken partijen werken de komende maanden samen verder aan de uitwerking van de plannen.

Wethouder Hans Horlings van Midden-Delfland is blij met de overeenstemming met de provincie en het hoogheemraadschap, dat ook bij de overeenkomst is betrokken. ,,Met deze intentieverklaring komt er duidelijkheid rondom de toekomst van de N468 voor alle partijen", zegt Horlings, die in Midden-Delfland verantwoordelijk is voor het verkeersbeleid.

Ook Paul van Leeuwen, bestuurslid van belangenorganisatie LTO Delflands Groen, is tevreden. ,,Ik kijk uit naar de samenwerking met alle partijen en ben blij dat de bedrijven straks weer goed bereikbaar zijn voor al het verkeer.''

De zuivelboeren voerden fanatiek actie voor de verzwaring van de weg. Ze plaatsten onder meer protestborden in de weilanden langs de drukbereden weg.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Delft