Volledig scherm
Claudia Schmit. © Privéfoto

Met Haagse bluf succes in de kunst

Even Vragen AanDe geboren Haagse Claudia Schmit (32) pakte zes jaar geleden voor het eerst een penseel om een schilderij te maken. Met succes: haar kunst gaat als warme broodjes over de toonbank. Met onderwerpen als een ooievaar, een expositie in Den Haag en wellicht op termijn een atelier in haar geboortestad, verraadt ze haar roots niet.

Quote

Vanwege mijn succes ben ik sinds kort fulltime kunstenares

Claudia Schmit
Volledig scherm
© PR-foto

Hoe verklaart u het succes?
,,Mijn schilderijen zijn groot, erg kleurrijk en divers. Zoiets heb ik nergens anders gezien. Vanwege mijn succes ben ik sinds kort fulltime kunstenares. Ik verwacht dat ik van het schilderen kan leven door de vele positieve reacties die ik krijg."

Hoe omschrijft u uw stijl?
,,Ik schilder niet in één bepaalde stijl of stroming. Ik werk met materialen als acryl, olieverf, krijt, zand, lijm en sjablonen, waardoor ik reliëf en diepte in mijn schilderijen creëer. Mijn werken zijn beïnvloed door schilders als Pablo Picasso, die ik geweldig vind, en Selwyn Senatori."

Een bekend onderwerp in uw werken zijn de 'sissies'. Hoe is dat ontstaan?
,,Een paar jaar geleden maakte ik bij schilderles een man en een vrouw in Picassostijl. De dag erna wist ik precies wat ik wilde maken; twee van die Picasso-vrouwen als twee vriendinnen op een groot doek. Maar dan wel in mijn eigen stijl. Het schilderij werd meteen gekocht."

Uw Haagse wortels hebben ook een invloed?
,,Klopt: ik heb een schilderij van een ooievaar gemaakt: 'ooi'. Dat is natuurlijk een echt Haags symbool."

Denkt u dat u ooit een galerie opent in Den Haag?
,,Wie weet. Vorig jaar presenteerde Rob Andeweg mijn expositie bij César aan de Mauritskade. Veel van mijn klanten komen uit de stad."

In samenwerking met indebuurt Delft