Volledig scherm
Onder andere coffeeshop The Game werd bewaakt door de politie na het ontploffen van de handgranaten. © ANP

Michael B. in beroep tegen celstraf voor explosies coffeeshops

Michael B. gaat in hoger beroep tegen de 10 jaar celstraf die hij twee weken geleden opgelegd kreeg voor het laten ontploffen van handgranaten bij twee Delftse coffeeshops. De rechters vonden dat er genoeg bewijs was om B. (42) verantwoordelijk te houden voor de explosies, waarbij een passant gewond raakte. 

Zelf heeft de Hagenaar steevast ontkend dat hij iets met de ontploffingen te maken heeft. Dat zijn dna op de granaten gevonden is, kwam omdat hij weleens wapens vervoerd heeft. 

De officier van justitie eiste vorige maand een gevangenisstraf van twaalf jaar tegen B. De rechter legde hem uiteindelijk tien jaar celstraf op en liet bij die beslissing ook meewegen dat er al eerder een aanslag op de Delftse coffeeshops had plaatsgevonden én dat B. eerder veroordeeld is voor een driedubbele moord in een appartement in Scheveningen.

Zijn medeverdachte, Dean P. (24), werd vrijgesproken van de aanslagen. De rechtbank vond het bewijs van de officier van justitie daarvoor te dun. Hij werd wel veroordeeld voor onder meer poging wapenhandel en het beïnvloeden van een getuige en moest 21 maanden de cel in. P. legt zich daar echter niet bij neer en vecht net als B. het vonnis aan. Het Openbaar Ministerie is het evenmin eens met  de uitspraak en gaat ook in beroep.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft