Volledig scherm
Industrie in de haven van Rotterdam. © ANP/Robin Utrecht

Midden-Delfland wil aan warmtenet, ook Delft en Westland krijgen aansluiting

Midden-Delfland wil in de toekomst gebruik gaan maken van industriële restwarmte uit het Rotterdamse havengebied. Het stadsbestuur kondigt een onderzoek naar de haalbaarheid van het plan aan. Het warmtenet moet in 2022 worden aangelegd.

Midden-Delfland speelt daarmee in op de aanleg van een warmteleiding tussen Rotterdam en Den Haag. Deze zogenoemde Lijn door het Midden gaat langs de A4 lopen. De buizen lopen vanuit Rotterdam over het grondgebied van Schiedam, Midden-Delfland en Rijswijk naar Den Haag.

De gekozen route biedt een kans voor open doel voor Midden-Delfland. Midden-Delfland ziet grote kansen om bedrijven en woningen op het warmtenet aan te sluiten. Dit kan worden bereikt door ter hoogte van Den Hoorn een aftakking te maken. Ook tuinbouwbedrijven in het Westland kunnen op het systeem worden aangesloten.

Energiebron

De restwarmte uit de haven is niet de enige energiebron. Ook de warmte van (toekomstige) geothermiebronnen in het Westland en Midden-Delfland kan door de buizen van de Lijn door het Midden worden vervoerd. De gemeente Delft kondigde reeds eerder aan te willen aantakken op de Lijn door het Midden. Met die restwarmte kunnen duizenden Delftse woningen worden verwarmd als ze extra geïsoleerd worden. 

Het Delftse stadsbestuur studeert op de verdeling van de kosten en opbrengsten. Aan de ene kant moeten corporaties duizenden euro’s per woning investeren, aan de andere kant profiteren bewoners van een lagere energierekening. De Gasunie wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van de lijn. Eneco wordt gebruiker van een deel van de transportcapaciteit.

Capaciteit

Deze energieleverancier heeft de capaciteit nodig om tienduizenden Hagenaars van energie te voorzien. De Lijn door het Midden wordt aangesloten op het reeds bestaande warmtenet in Den Haag.

Voor de aanleg van het warmtenet is in Midden-Delfland een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. De kans is groot dat de provincie Zuid-Holland de regie in handen neemt. 

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Delft of Westland!

In samenwerking met indebuurt Delft