Volledig scherm
Bert van der Woerd: ,,Ik ben een techneut, dus voor mij was het ook heel erg interessant om te doen.'' © Fred Leeflang

'Mijn auto rijdt nu op stroom van de zonnepanelen op mijn dak'

Delft wil voor 2050 energieneutraal worden. Ook voor huiseigenaren is dit een grote uitdaging. Maar het is te doen, zegt Bert van der Woerd.

Van der Woerd heeft zijn huis in Voorhof de afgelopen jaren energiezuinig gemaakt. Op een symposium wil hij morgen mede-Delftenaren inspireren. Nog voordat we bij Bert binnenstappen, zien we de eerste tekenen van zijn groene levensstijl: er staat een elektrische, groenkleurige auto voor de deur. ,,De auto rijdt grotendeels op stroom, opgewekt door de zonnepanelen op mijn dak!"

Samen met zijn vrouw woont Bert al 23 jaar samen in dit huis. ,,Ik ben naar Delft gekomen om te studeren. Toen wilde ik absoluut niet in Voorhof wonen, maar tegenwoordig ben ik er maar wat blij mee. Deze wijk is rustig en door de vele bomen, struiken en door het gras relatief groen."

Interessant 

Toen de kinderen van Bert vier jaar geleden het huis uit gingen, moest het stel besluiten of het hier wel wilde blijven wonen. ,,We zijn gebleven, maar wel onder de voorwaarde dat we in het huis zouden investeren. Daarom zijn we begonnen met dit huis duurzaam te maken. Ik ben een techneut en heb bouwkunde gestudeerd, dus voor mij was het behalve een investering ook nog eens heel erg interessant om te doen."

Het huis is gebouwd in 1966 en heeft beneden een garage en een bijkeuken. De woonkamer en de keuken zijn op de eerste verdieping. ,,Ik vind het leuk om te zien wat er allemaal met dit soort huizen kan en wat het kost om te verduurzamen.''

Quote

Het leuke daaraan is dat je vrijwel meteen merkt dat het energie oplevert

Bert van der Woerd

Vier jaar geleden begon Bert met het dak. ,,We merkten dat het vooral op zolder 's zomers erg warm was, en 's winters heel koud. Isoleren is de makkelijkste manier om je huis energiezuiniger te maken. Dat hebben wij gedaan door de dakpannen op te tillen en er een speciale laag onder te laten monteren. Je ziet het vanaf de buitenkant nauwelijks, maar het dak is zeven centimeter hoger. Daar bovenop hebben we zonnepanelen gelegd. Het leuke daaraan is dat je vrijwel meteen merkt dat het energie oplevert: mijn auto rijdt nu grotendeels op elektriciteit van het dak.''

Zwaar geschut

Vervolgens was het tijd voor zwaarder geschut: een lucht-water warmtepomp en een tapwaterboiler met een eigen kleine warmtepomp. ,,Dit is niet voor iedereen geschikt: je moet er wel ruimte voor hebben. De bijkeuken is nu als het ware een machinekamer en in de garage staat een grote boiler", vertelt Bert.

Maar het levert zeker wat op: ,,Ik betaal nu ongeveer éénderde van de energierekening ten opzichte van een aantal jaar geleden, plus het huis is van een D-label naar een A-label gegaan. En het belangrijkste wat mij betreft: het wooncomfort is omhoog gegaan. Het is zowel 's zomers als 's winters behaaglijker in huis.‘’ Bert investeerde zo'n 18.000 euro. De eerste zeven jaar heeft hij hogere woonlasten. Maar in de jaren daarna wordt de extra investering ruim goedgemaakt, heeft hij berekend.

Hij snapt echter dat veel mensen er tegenop zien om hun huis aan te pakken. ,,Zorg dat je op tijd begint met het financiële plaatje; voor heel veel maatregelen kun je een duurzaamheidsregeling aanvragen. Zoek een goede aannemer en kijk goed naar wat voor jouw soort huis geschikt is. En het belangrijkste: neem de tijd. Je moet echt een lange adem hebben voor sommige veranderingen.''

Symposium

Bert en vier andere betrokken, groene Delftenaren spreken morgen op het symposium Wijken In Beweging, waar bewoners van koop- en huurhuizen aan het woord komen. Ook komen vanaf 13.00 uur in de DUWO-collegezaal aan de Professor Schermerhornstraat 4 diverse professionals aan het woord.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft