Volledig scherm
Reinier de Graaf ziekenhuis © Guus Schoonewille

Minimaal 30 procent van medewerkers Reinier de Graaf ziekenhuis Delft voortaan hbo geschoold

Het Reinier de Graaf ziekenhuis gaat de verpleegkundige zorg anders organiseren. Uitgangspunt is, dat op alle afdelingen in de toekomst minimaal 30 procent van de verplegers een hbo-opleiding heeft. Reinier de Graaf is het eerste ziekenhuis die deze verdeling contractueel vastlegt.

Het ziekenhuis anticipeert hiermee op een wet die volgend jaar van kracht wordt. ,,Wij willen verpleegkundigen in ons ziekenhuis meer autonomie geven, de regie laten pakken en hen daarmee beter voorbereiden op de veranderende zorg'', legt Yvonne Meijndert, van het ziekenhuis uit. ,,Patiënten worden mondiger en hebben vaker meerdere aandoeningen die tegelijk behandeld moeten worden. Ook verandert de manier van werken door nieuwe technologieën. Verpleegkundigen hebben daarom andere competenties nodig."

De effecten van de nieuwe manier van werken zijn in de experimentele fase door onderzoekers tegen het licht gehouden. Daaruit bleek dat elke afdeling idealiter minimaal 30 procent hbo-verpleegkundigen heeft om alle taken en verantwoordelijkheden in de nieuwe functie uit te voeren.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft