Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Mogelijk criminele organisatie achter woningoverval Pijnacker

De politie onderzoekt of er, naast de twee mannen die al zijn aangehouden, nog een derde persoon betrokken was bij overval op een woning aan De Harnasch in Pijnacker. Mogelijk zit er zelfs een criminele organisatie achter.

Dit maakte de officier van justitie vandaag bekend bij de Haagse rechtbank. Ze zei het tijdens een zogenaamde pro forma zitting tegen Faisal O. (20) en Abdel el B. (20) uit Amsterdam, de twee mannen die al vastzitten. Ze werden op 29 maart aangehouden op de A4, korte tijd nadat een vrouw in de woning aan de Harnasch in Pijnacker was overvallen.

Ze werd door twee mannen geslagen en geschopt, en aan de haren de trap op gesleurd. Ze kreeg volgens het OM ook een vuurwapen op haar hoofd gedrukt, en werd opgesloten in een slaapkamer. De overvallers waren op zoek naar sieraden, diamanten en horloges. Het slachtoffer zou de deur geopend hebben voor een van de mannen, die een hesje van een postbedrijf droeg.

Postbezorger

Volgens het OM was het hesje van Abdel el B., die in het dagelijkse leven post bezorgde. De officier van justitie vertelde de rechtbank donderdag dat in het bestelbusje waarin B. en medeverdachte Faisal O. op de snelweg werden aangehouden, “een berg aan bewijs” tegen beide mannen werd gevonden. Agenten troffen er buit van de overval aan, het wapen, en ook DNA van Faisal O.

,,We onderzoeken of er nog een derde verdachte bij betrokken was. Mogelijk zat er ook een organisatie achter.” Volgens de officier ging het om “een uitgedachte overval” waarvoor drie keer voorverkenning in Pijnacker zijn uitgevoerd.

Kraken smartphones

Momenteel zijn rechercheurs nog bezig met het kraken van de smartphones van de twee verdachten. De gegevens daarop leiden mogelijk naar andere verdachten. Faisal O. en Abdel el B. hebben nog niets willen zeggen over hun betrokkenheid bij de overval. Bij de rechtszitting donderdag was alleen O. aanwezig. De advocate van de afwezige Abdel el B. vroeg om vrijlating van deze verdachte uit voorarrest, maar dat verzoek wees de rechtbank af.

De zaak wordt binnen enkele maanden voortgezet.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Delft