Volledig scherm
Rietveld theater © Fred Leeflang

Mogelijk miljoenen voor Delftse Rietveld Theater

In het Delftse Rietveld Theater wordt mogelijk 1,5 miljoen euro geïnvesteerd. Het bedrag is nodig voor een grondige renovatie, verduurzaming en herindeling van het culturele gebouw. De uitgave is echter nog geen uitgemaakte zaak. De Delftse gemeenteraad beslist.

Het Rietveld Theater is de bekendste gebruiker van het pand aan het Rietveld 49. Theaternetwerk Delft (TND) verzorgt de voorstellingen. Het gebouw is ook in gebruik bij het Delfts Toneelgezelschap en drie kunstenaars, die ateliers in het culturele centrum huren.

In een eerder stadium was sprake van verkoop van het gebouw, dat in het bezit van de gemeente Delft is. Het Theaternetwerk Delft bleek echter niet bij machte de getaxeerde waarde van het gebouw op tafel te leggen. Daarop vroeg de culturele instelling de gemeente om 400.000 euro extra in het gebouw te investeren. Dit zou nodig zijn om een ’toekomstbestendige exploitatie’ van het theater mogelijk te maken.

Opties

Met een second opinion is getoetst of de wensen van het Theaternetwerk Delft realistisch zijn. Dat werk werd uitgevoerd door het onafhankelijk bouwkundig bureau Toornend & Partners. Het neergelegde wensenpakket van de gebruikers blijkt bescheiden.

‘Uit deze second opinion blijkt het het gevraagde bedrag goed aan te sluiten op het minimale scenario dat door Toornend & Partners is berekend’ schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. ‘Met dit bedrag kan het pand sober en doelmatig worden verbeterd’.

Toornerd & Partners legt ook andere scenario's op tafel. In een andere variant wordt de plattegrond van het gebouw van het Rietveld Theater beperkt aangepast. Deze verbeteringen kosten 895.000 euro.

In een derde variant krijgt het pand aan het Rietveld een grondige renovatie. Die gaat gepaard met energiebesparende maatregelen en  een herindeling van het gebouw. De kosten bedragen bijna 1,5 miljoen euro (prijspeil 2018).

‘Daarbij is van belang dat het pand niet alleen door Theaternetwerk Delft gebruikt wordt, maar ook door de in het pand aanwezige atelierhouders en het Delfts Toneelgezelschap,‘’ schrijft het stadsbestuur. ’Goede afspraken tussen de huurders zijn dan ook essentieel’ 

De raad beslist in november over de wijze van aanpak.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft