Mogelijkheden quantumcomputer maken diepe indruk op de koning

VideoKoning Willem-Alexander verbond gisteren twee quantumdeeltjes met elkaar, symbolisch voor de opening van het Quantum Lab op de campus van de TU. 

Het laboratorium, een samenwerking van Microsoft, QuTech en de TU Delft zelf, is het eerste lab dat volledig focust op de bouw van een quantumcomputer. Die computer wordt krachtiger dan eender welke supercomputer en kan straks antwoorden geven op problemen waar zelfs de slimste wetenschappers geen raad mee weten.

Volgens experts kan de rekenkracht van deze computer de wereld zelfs veranderen en zullen in ieder geval de gezondheidszorg en het bedrijfsleven nooit meer hetzelfde zijn. Dat alles dankzij de unieke werking van de quantummechanica. Het komt erop neer dat de te bouwen computer in een fractie van een seconde berekeningen kan uitvoeren waar gewone computers uren of dagen mee bezig zijn.

Maar een computer met zoveel macht, is dat niet gevaarlijk? Volgens professor Leo Kouwenhoven gaat het niet om macht, maar om antwoorden. Antwoorden die op de juiste manier moeten worden gebruikt. Daarom denken ethische commissies nu al na over hoe en waarvoor de quantumcomputer gebruikt zal worden. De professor zelf weet al wel waar hij hem voor wil gebruiken: het berekenen van de fluctuaties in een zwart gat.

In samenwerking met indebuurt Delft