Volledig scherm
Errol J. bij zijn aanhouding op 25 juni in Spanje. © Guardia Civil

Moordverdachte Errol J. had bij arrestatie doorgeladen pistool, negen messen én make-up bij zich

Een zwaar bewapende Errol J. had bij zijn aanhouding door de Guardia Civil in Spanje onder andere een doorgeladen pistool met dertien kogels bij zich. Ook was hij in het bezit van verschillende werpmessen, dolken, handboeien en make-up om zijn vele tatoeages te camoufleren. 

Volledig scherm
Errol J. © politie

Dat blijkt uit gegevens van de Guardia Civil. Spaanse agenten hielden de 52-jarige Delftenaar vorige week dinsdag aan op de snelweg tussen Madrid en Barcelona: de A2, in Spanje bekend als de ‘Autovia del Nordeste’. De Guardia Civil heeft vol trots laten weten ‘één van de twintig meest gezochte criminelen van Europa’ te hebben gepakt, een lid van de ‘Ángeles del Infierno’, zoals de inmiddels verboden Hells Angels in het Spaans heten. 

De aanhouding voltrok zich, zo verbazen lokale Spaanse websites zich ook, zonder dat de agenten van de Guardia Civil Trafico, de Spaanse verkeerspolitie, een schot hoefden te lossen. En dat ondanks de vele wapens die Errol J. bij zich had toen hij op zijn motor naar de kant werd gehaald.

Errol J. wordt verdacht van de moord op Karel Pronk. De 60-jarige topcrimineel, ook wel de Haagse Holleeder genoemd, werd op 7 augustus vorig jaar rond het middaguur doodgeschoten nabij koffiehuis Het Kalf aan het Kalverbos. De hoofdverdachte, de Delftse Hells Angel Errol J., liep rustig weg en was sindsdien spoorloos.

Onderdak

Volledig scherm
De wapens die de Delftse crimineel Errol J. bij zich had toen hij dinsdag 25 juni werd aangehouden door de Guardia Civil. © Guardia Civil

Ondanks een beloning van 10.000 euro voor tips die tot zijn aanhouding konden leiden en plaatsing op de internationale opsporingslijst, wist Errol J. bijna elf maanden uit handen van de politie te blijven. Even werd gedacht dat de Delftenaar onderdak had gevonden bij een onderkomen van de Hells Angels in Harlingen. 

Daar zou Errol J. op de avond van de bewuste 7 augustus zijn gezien in een Volkswagen Polo. De moordverdachte heeft nogal wat kenmerkende tatoeages: tientallen, onder andere op zijn hoofd en in zijn nek, ‘wat zijn identificatie vergemakkelijkt’, zo stelde de politie in een opsporingsbericht. De betreffende auto werd later teruggevonden op een carpoolplaats aan de Getswerderdyk in Franeker. De Volkswagen Polo werd daar woensdag 8 augustus om 01.00 uur ontdekt. 

Errol J. werd echter niet ontdekt en bleef vervolgens bijna elf maanden voortvluchtig. Tot dinsdag 25 juni, op de A2 ter hoogte van het dorp Cetina in de provincie Zaragoza. Errol reed op zijn motor in de richting van Barcelona. Spaanse kranten hebben al gesuggereerd dat de Hells Angel op weg was naar een vluchtadres van de motorclub in Barcelona. Zowel de Spaanse als de Nederlandse politie geeft daar geen enkel commentaar op.

Verkeerscontrole

Volledig scherm
De gevangenis Zuera Zaragoza waar Errol J. wordt vastgehouden. © Peter Van De Stadt

Duidelijk is nu wel dat Errol J. tegen de lamp liep tijdens een simpele verkeerscontrole. Volgens de Guardia Civil Trafico had hij zich schuldig gemaakt aan ‘verschillende verkeersovertredingen’. Zo zou J. een paar keer veel te hard hebben gereden. Voor de Spaanse verkeerspolitie was dat de reden om een stopteken te geven en hem naar de kant te halen. Niet wetend dat ze een moordverdachte uit de Europese ‘top twintig’ tot stoppen dwongen.

Errol J. bleef vervolgens rustig, trok geen wapen en probeerde niet te vluchten. Wel weigerde hij vanaf het eerste moment zijn hele naam te geven. Alleen zijn voornaam en nationaliteit wilde hij kwijt. De Guardia Civil vertrouwde het niet, trok hem na en ontdekte al snel wat voor vis ze hadden ‘gevangen’. Naast de vele wapens en de make-up bleek hij ook 920 euro aan contant geld bij zich te hebben. Hij werd gearresteerd en overgebracht naar de Zuera Zaragoza-gevangenis.

Vanuit Nederland kwam direct een verzoek tot uitlevering. Dat is inmiddels door een Spaanse rechter snel toegekend, omdat is gebleken dat Errol J. behoudens zijn verkeersovertredingen op dit moment niet wordt verdacht van misdrijven in Spanje. Tot zijn uitlevering zit hij nu vast bij Zaragoza.

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier! 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft