Volledig scherm
PREMIUM
© Desirée Schippers

Moskou als strohalm in strijd tegen MS

Annemieke de Kloe (33) heeft multiple sclerose. In de afgelopen anderhalf jaar ging haar gezondheid sterk achteruit. In Nederland lijkt niemand haar te kunnen helpen. Daarom zoekt ze haar heil in Rusland. Op eigen kosten.

Quote

Heel boos was ik niet, er waren destijds toch nog geen medicijnen

Annemieke de Kloe

Tien jaar geleden kreeg Annemieke de Kloe de diagnose multiple sclerose (MS). Maar eigenlijk had ze al vanaf haar twaalfde symptomen van de ziekte. Ze was misselijk, had last van haar heupen. De huisarts wist zich er echter geen raad mee. Pas ruim een decennium later, bij een andere huisarts, konden de losse eindjes aan ­elkaar worden geknoopt. ,,Binnen een week wist ik wat ik had'', vertelt De Kloe. ,,Heel boos was ik niet, er waren destijds toch nog geen medicijnen.''

Vijf jaar lang kon ze nog redelijk functioneren. Zonder medicijnen. Daarna werd het minder. ,,De afgelopen anderhalf jaar ging ik hard achteruit. M'n rechterbeen viel uit, mijn reflexen werden heel gevoelig en mijn ogen slechter.'' Augustus vorig jaar bereikte ze een absoluut dieptepunt, wat haar gezondheid betreft. Sindsdien is ze herstellende, al laat het geheugen haar nog wel eens in de steek.

Medicijnen
In Nederland is De Kloe zo goed als uitbehandeld, zoals dat in medische termen heet. Veel meer dan medicijnen slikken, haar aanvallen remmen en de schade zoveel mogelijk beperken zit er niet in. Wat de medische wereld in Nederland betreft, is er geen kans op verbetering, laat staan genezing.

,,In Nederland heb ik al aan verschillende tests en onderzoeken van mogelijk nieuwe medicatie mee gedaan, maar helaas nog altijd zonder resultaat. Nu ik het gevoel krijg dat mijn tijd toch wel een beetje begint te dringen, heb ik besloten mijn heil buiten Nederland te zoeken. Over de hele wereld is men namelijk met verschillende onderzoeken bezig om grip te krijgen op MS. Na veel speurwerk vond ik de positieve resultaten van de HSCT-behandeling.''

In samenwerking met indebuurt Delft