Volledig scherm
Museum Prinsenhof © Koninklijk Nederland

‘Museum Prinsenhof neemt teveel hooi op zijn vork’

Museum Prinsenhof neemt met zijn focus op de thema’s Willem van Oranje, Delfts blauw én Delftse meesters – naast een horecavoorziening – teveel hooi op zijn vork. ,,Vanwege de te verwachten – te grote - toeristenstroom kunnen de thema’s beter over verschillende locaties in de stad worden verdeeld.”

Quote

De plannen om deze drie thema’s op één plek in de stad te centreren is ambitieus en zal een te grote toestroom van toeristen opleveren.

Brie van Klaveren

Dat stelt Brie van Klaveren, initiatiefneemster van meerdere protestbijeenkomsten op het sint Agathaplein én een online petitie tegen de verbouwing en renovatie van museum Prinsenhof en het Agathaplein. Mede naar aanleiding van haar acties – die veel bijval kregen - besloot de gemeente meer tijd te nemen voor inspraak (tot aan het komende zomerreces) en een werkgroep van Delftenaren in te stellen die een belangrijke rol krijgt in de vervolgproces. 

Volgens Van Klaveren – die zitting heeft in de werkgroep – is de vraag cruciaal of het museum en de gemeente bereid zijn de ambitieuze, inhoudelijke plannen van Prinsenhof te wijzigen. ,,De plannen om deze drie thema’s op één plek in de stad te centreren is ambitieus en zal een te grote toestroom van toeristen opleveren. Je kunt ook zeggen: breng de thema’s Delfts blauw onder bij De Porceleyne Fles en de Delftse Meesters in het Vermeer Centrum zodat de druk op Prinsenhof niet te groot wordt”. 

Discussie ontlopen

Een fors deel van de werkgroep is volgens haar en een ander lid van de werkgroep – dat liever anoniem wil blijven - van mening dat het museum zijn inhoudelijke keuzes moet herzien waardoor ook de renovatie en verbouwing minder ingrijpend hoeven uit te pakken. Van Klaveren: ,,We merken dat de gemeente Delft en Prinsenhof deze discussie uit de weg gaan. 

Maar om niet in dezelfde valkuil als de gemeente te vallen willen wij de bewoners hierover naar hun mening vragen. Op 1 februari verspreiden we een enquête onder de bewoners van Delft met deze vraag, via onder andere Facebook en lokale media. De gemeenteraad van Delft wordt woensdag door de werkgroep op de hoogte gesteld over hoe de inspraak tot dusver verloopt.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft