Volledig scherm
De eieren zijn gemaakt van klei © TU Delft

Mysterie prehistorische 'eieren' gekraakt door scanner van TU Delft

Jarenlang waren ze een groot mysterie: de dertien prehistorische eivormige objecten van klei die archeologen op een bouwplaats in Tilburg hadden gevonden. Dankzij een onderzoeker en een scanner van de TU Delft weten we nu eindelijk wat er aan de binnenkant van de eieren te zien is.

Uit een eerder onderzoek was al gebleken dat de eieren smeltkroezen uit de Midden-IJzertijd zijn. Lokale bewoners brachten een laag klei aan om het metalen schroot dat zij om wilden smelten. Na verhitting werd het gesmolten metaal in het ei opgevangen. Vervolgens kon het door een klein gaatje aan de bovenkant eruit worden gegoten.

In enkele gebroken eieren waren afdrukken van schroot te zien. Wat er precies werd omgesmolten en of de andere eieren ook deze afdrukken hadden, bleef tot nu toe echter een mysterie.

Scanner

De micro CT-scanner van de TU Delft biedt nu meer duidelijkheid. 'Het apparaat werkt hetzelfde als een CT-scanner in het ziekenhuis, maar is alleen wat kleiner. Een object wordt van alle kanten met röntgenstraling gefotografeerd, waarna je een 3D model krijgt van de binnenkant', aldus geowetenschapper Dominique Ngan-Tillard.

In de eieren waren verschillende vormen met vouwpatronen te zien. Vermoedelijk zijn die afkomstig van mantelspelden en reparatiestukken voor ketels of emmers. Archeologen zullen de afdrukken verder onder de loep nemen. Wel zullen ze aan de slag gaan met 3D-geprinte replica's, want de originele eieren gaan terug naar de provincie Noord-Brabant.

Er is weinig bekend over de Midden-IJzertijd, doordat de meeste voorwerpen door corrosie verloren zijn gegaan of zijn verdwenen. De eieren bieden dus een uniek kijkje in die tijdsperiode én zijn het bewijs dat er ook in de prehistorie al werd gerecycled.

In samenwerking met indebuurt Delft