'Negatief standpunt over islam breekt Onafhankelijk Delft op'

VideoOnafhankelijk Delft heeft zichzelf buitenspel gezet in de collegevorming door de 'uitgesproken negatieve wijze' waarop de partij zich uitspreekt over de islam. Dat laat verkenner Marijke Vos weten in een nadere toelichting op haar advies voor de onderhandelingen. Ze pleit voor een college van GroenLinks, STIP, D66 en de ChristenUnie, aangevuld met de PvdA of de SP.

Onafhankelijk Delft was één van de winnaars van de raadsverkiezingen. De partij groeide van vier naar vijf zetels en was de grootste partij in 19 van de 49 stemlokalen. De lijst van Martin Stoelinga haalde de meeste stemmen in wijken als Vrijenban,Voorhof, Buitenhof en Tanthof.

,,Ik heb serieus gekeken naar deze partij,'' zegt Vos. ,,Voor het draagvlak in de stad en de verbinding is Onafhankelijk Delft inderdaad een belangrijke partij. Na gesprekken met alle lijsttrekkers is mijn conclusie, dat er op inhoud toch teveel lastige punten liggen. om tot een daadkrachtig college te komen dat Daarom zeg ik kies voor een college die echt dingen kunnen gaan doen voor de stad. Bij een aantal fracties ligt het moeilijk dat Onafhankelijk Delft uitgesproken negatief over de islam spreekt.

Quote

Het nieuwe college moet de verwachte groei van Delft in goede banen worden geleid

Marijke Vos

De keuze voor een centrum-links college biedt volgens Vos de grootste kans op een krachtdadig en eensgezind bestuur, luidt haar conclusie. ,,Er is veel werk aan de winkel in Delft. Het is belangrijk dat we eensgezind aan de slag gaan met de grote uitdagingen. Het nieuwe college moet zorgen voor verder financieel herstel, sterkere inzet op duurzaamheid. Ook moet de verwachte groei van Delft in goede banen worden geleid.''

Behalve Onafhankelijk Delft staan ook CDA, Stadsbelangen en de VVD buitenspel. De liberalen, die tot dusver een wethouder leverden, zijn zeer teleurgesteld over de keuze van Vos.

Volledig scherm
GroenLinks fractievoorzitter Frank van Vliet en verkenner Marijke Vos. © Fred Leeflang

In samenwerking met indebuurt Delft