Volledig scherm
Ipse de Bruggen is dolblij met de CRDL. © Ipse de Bruggen

Nieuw apparaat zorgt voor beter contact

Communiceren kan een groot probleem zijn voor verstandelijk gehandicapten die moeite hebben met sociale interactie. In Het Eiland in Nootdorp en De Westhoek in Delft hebben ze daar iets op gevonden. Beide dagactiviteitencentra van zorginstelling Ipse de Bruggen beschikken sinds kort over een zogenoemde CRDL, een serieus bedoeld speeltje dat bij aanraking een geluid produceert. Het apparaat maakt nieuw contact mogelijk tussen de doelgroep en begeleiders, ouders en verzorgers.

Quote

Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweeg­brengt

Angelique Tas

De CRDL is een relatief nieuw instrument dat helpt om contact te maken. Dit gebeurt als je elkaar en het instrument aanraakt. De CRDL kan vijfentwintig verschillende geluiden produceren. De geluiden (afkomstig uit de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten) veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt. 

,,Het apparaat is een prachtige uitvinding en is een aanwinst in de zorg voor mensen met een beperking", vindt Marjorie Hanlan, begeleidster bij Het Eiland. De CRDL is een schenking van de familie Laros. Hun inmiddels overleden broer heeft jarenlang de dagbesteding in Het Eiland bezocht. Ipse de Bruggen is dankbaar voor de schenking.

Ontroerend

Het apparaat kan individueel en in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting. ,,Dit is fijn voor de betrokkenen. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt", aldus Angelique Tas.

In samenwerking met indebuurt Delft