Volledig scherm
Beeld ter illustratie: "Woman nursing", an oil on canvas by late Dutch painter Pieter de Hooch. © AFP

Nieuw onderzoek wijst uit dat schilder Pieter de Hooch ‘Delftser’ is dan gedacht

Delft heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de 17e-eeuwse schilder Pieter de Hooch. Uit een nieuw gezamenlijk onderzoek van Museum Prinsenhof, het Rijksmuseum en de TU Delft blijkt dat het Delftse artistieke klimaat een positieve invloed had op zijn ontwikkeling en dat De Hooch Delftse voorouders had. 

Museum Prinsenhof begon het onderzoek en vroeg zes wetenschappers gedurende twee jaar in het leven van de schilder te duiken. Kunsthistorici, een bouwhistoricus en een historicus werkten samen met het Rijksmuseum en de TU Delft. 

Zijn schilderij De binnenplaats van een huis in Delft kenmerkt zich vooral door het lichtgebruik en perspectief. Het werd destijds gezien als een nieuw type kunst. Ook maakte hij meer gebruik van bestaande Delftse bouwkundige elementen dan tot nu toe bekend was. 

De onderzoeksresultaten komen te staan in de catalogus die bij de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft: uit de schaduw van Vermeer verschijnt. De Hooch en Vermeer hebben elkaar ontmoet bij het Sint-Lucasgilde, waarna ze elkaars stijl hebben beïnvloed. De expositie is vanaf 11 oktober te zien in Museum Prinsenhof.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft