Volledig scherm
Paul Niezing. © NICO SCHOUTEN

Niezing blijft flipperkoning

Flipperen maakt een comeback. Mede dankzij Delftenaar Paul Niezing bleef de flipperkast ondanks videospelletjes, gamen en Netflix altijd bestaan.

Paul Niezing (59), exploitant van amusementsautomaten, kwam als 18-jarige student civiele techniek naar Delft. Op de middelbare school in Maarn was het niet allemaal even soepel gegaan. Met regelmaat moest zijn vader, een hoogleraar in de polemologie (de studie van conflicten), naar school komen omdat zijn zoon een akkefietje had met een docent. Na zijn eindexamen lonkte in Delft de vrijheid en een interessante studie. Dat Niezing er twaalf jaar over deed om uiteindelijk als ingenieur af te studeren had niet te maken met een gebrek aan interesse voor de civiele techniek, maar met het flipperen. ,,Ik werd lid van studentenvereniging Wolbodo met een sociëteit aan de Verwersdijk waar een flipperkast stond'', herinnert Niezing zich. Hij had zich meteen aangetrokken gevoeld tot de kast waar hij menig uurtje én menig kwartje aan besteedde.

Voor niet ingewijden lijkt flipperen eerder een kwestie van geluk dan van behendigheid. Maar dat is, volgens Niezing, een misverstand. ,,De beweging van de zilveren bal over het speelveld is onderhevig aan natuurkundige wetten. Daar moet je, in combinatie met gevoel voor timing, gebruik van zien te maken. De manier waarop de starthendel wordt gebruikt om de bal het spel in te schieten en de wijze waarop de flippers worden bediend, bepalen de afloop van het spel. Als je daar goed in was, kon je heel ver komen met een enkel kwartje.''

Toen Niezing een kleine kranten-advertentie zag waarin een particulier zijn flipperkast voor 150 gulden te koop aanbood, leende hij een stationwagen en gereedschap om de flipperkast van de Papsouwselaan op te halen en in de kelder van zijn studentenhuis aan de Van der Lelystraat te plaatsen.

Eerste flipperkast

Quote

Ik leverde aan steeds meer studenten­fees­ten mijn kasten en daar kwamen ook Delftse cafe's en snackbar­ren bij

Paul Niezing

Het was zijn eerste flipperkast van velen. Want één flipperkast om op te spelen, was al snel niet genoeg meer voor de studenten. En zo kocht Paul een tweede. Toen studenten van de bouwkundefaculteit een feest organiseerden, vroegen ze Niezing of ze zijn flipperkasten mochten huren tegen de helft van de opbrengst van de kwartjes. Het was een bescheiden begin van wat later een bloeiend bedrijf zou worden. ,,Ik leverde aan steeds meer studentenfeesten mijn kasten en daar kwamen ook Delftse cafe's en snackbarren bij.'' 

Omdat een arcade op Scheveningen werd gesloopt om ruimte te maken voor de Palace Promenade, kon Niezing meer tweedehands kasten kopen, die hij eigenhandig opknapte of reviseerde. Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel waardoor zijn studie wat naar de achtergrond verdween. Delftse horeca-uitbaters huurden graag een flipperkast bij Niezing omdat hij bij storingen dag en nacht bereikbaar was. 'Binnen een uur is uw storing verholpen', garandeerde hij zijn klanten. ,,Ik had een pieper die afging als iemand mijn antwoordapparaat insprak. Dan moest ik een telefoon opzoeken en kon ik van een afstand de boodschap afluisteren.'' 

Menig Delftenaar heeft in de jaren zeventig en tachtig op een kast van Niezing in een snackbar staan flipperen. Een van hen is Wil Angenent (54), thans beheerder bij de Delftse Vrije Academie. Angenent is geen onbekende in de flipperwereld. Niet alleen is hij getrouwd met Brigitte Angenent, die tweede werd op de Europese flipperkampioenschappen, hij bouwt de kasten ook zelf. Zijn nieuwste flipperkast wordt volgend weekend gebruikt tijdens de Nederlandse kampioenschappen in het Evoluon in Eindhoven. ,,Flipperen kent momenteel een comeback. De kasten worden weer bedrijfsmatig geproduceerd in Nederland. In Amerika zijn grote bedrijven die waren gestopt met de productie weer begonnen. Die nieuwe flipperkasten komen niet meer bij een snackbar te staan, maar veelal bij particulieren thuis. Er zijn heel veel verzamelaars die niet op vakantie gaan, maar wel iedere zomer een flipperkast kopen'', zegt Angenent.

Volledig scherm
Flipperen maakt een comeback. © NICO SCHOUTEN

Keurige baan

Na zijn afstuderen hoopte Niezings moeder nog even dat hij een keurige baan als civiel ingenieur zou nemen. Maar Niezing breidde zijn flipperkastenbedrijf juist uit met videokasten waarop bijvoorbeeld Donkey Kong en Pacman werden gespeeld. Er kwamen gokkasten, jukeboxen, poolbiljarts en voetbaltafels bij. Ook toen aan de flipperkasten steeds minder viel te verdienen, kon Niezing er geen afscheid van nemen. Hij hield ze in collectie en wist ze af en toe te plaatsen. Dat de flipperkasten nu weer in de mode raken, stemt hem vrolijk. Hij heeft er nog genoeg op voorraad. ,,Tegenwoordig plaats ik ze in bedrijfskantines. Ze staan onder meer bij een verzekeraar en een ambulancedienst.''

Voor zijn werk kwam Niezing veel bij Delftse kroegen over de vloer. Hij miste echter een ouderwetse bruine kroeg in zijn stad. ,,Een café waar het licht gedempt is, de muziek zacht staat en je tegen zessen een eenvoudige maar voedzame hap kunt krijgen.'' Daarom opende hij er zelf maar eentje. In café Willie Wort (wort is de basis van bier) aan de smalle Delftse Kromstraat staat vanzelfsprekend een flipperkast. ,,Dit is een perfect gerestaureerd exemplaar uit 1978'', zegt Niezing die er nog regelmatig zelf op speelt.

Of de automatenexploitant er goed aan heeft gedaan een eigen kroeg te openen? ,,Ik weet het niet'', zegt Niezing. ,,Je ziet dat het niet druk is.'' In zijn ouderwetse bruine kroeg komt dan net de eerste klant binnen wandelen. Misschien ligt een comeback ook in het verschiet voor een nostalgische bruine kroeg? ,,Ik zal er maar niet op rekenen'', zegt Niezing nuchter, terwijl hij nog eenmaal een bal de flipperkast inschiet.

In samenwerking met indebuurt Delft