NunaX tijdens testrit gecrasht tegen vangrail, bestuurder Max maakt het goed

videoTijdens een testrit op het circuit van Hidden Valley bij Darwin in Australië is zonneauto NunaX van het Delftse Vattenfall Solar Team op de vangrail gebotst. De coureur maakt het goed, maar er is flinke schade aan de Delftse auto.

Het Vattenfall Solar Team is in Darwin voor de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap zonneracen. De race vindt om het jaar plaats en de deelnemers rijden 3000 kilometer door de Australische outback. Het Delftse team wist de race al zeven keer te winnen en is de regerend kampioen.

Het ongeluk op het circuit in Darwin gebeurde toen coureur Max van der Waals (22) na het rechte stuk de eerste bocht naderde. Tijdens het remmen blokkeerde het rechterachterwiel en raakte de auto in een slip. Van der Waals laat in een reactie weten ‘geschrokken te zijn’, maar hij maakt het goed.

Volledig scherm
De NunaX is gecrasht op het testcircuit van Darwin. © Jorrit Lousberg
Quote

We zijn natuurlijk flink geschrok­ken maar gaan de komende dagen alles op alles zetten om de auto op tijd klaar te krijgen voor de race

Maud Diepeveen, Teamleider

Geheime wapen

Door de botsing heeft de zonneauto echter wel flinke schade opgelopen. Zo zit er een barst in het laminaat aan de zijkant van de auto, de vleugel achterop staat scheef en één van de wielen loopt aan. Ook het geheime wapen van het Delftse team, de shark skin (haaienhuid voor minder luchtweerstand), is beschadigd.

Volgens teamleider Maud Diepeveen is deelname aan de race niet in gevaar. ,,We zijn natuurlijk flink geschrokken, maar we gaan de komende dagen alles op alles zetten om de auto op tijd klaar te krijgen voor de race.”

Grenzen 

Op maandag 13 oktober wordt het startschot gegeven voor de meerdaagse race Bridgestone World Solar Challenge. In totaal doen er 53 teams mee uit 24 verschillende landen met als doel de grenzen van de techniek opzoeken en het gebruik van duurzame energie promoten. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Vattenfall Solar Team is geschrokken nadat zonnewagen NunaX de vangrail heeft geraakt tijdens testen op het Hidden Valley Circuit. Het team zet alles op alles om de auto op tijd te repareren voor de race. © Jorrit Lousberg

In samenwerking met indebuurt Delft