Volledig scherm
Wim van der Voort in actie. © Privéfoto

Olympisch medaillewinnaar Wim van der Voort overleden

Voormalig topschaatser Wim van der Voort uit 's-Gravenzande is zondag op 93-jarige leeftijd overleden in Delft. In 1952 won Van der Voort de zilveren medaille op de 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Oslo.

Quote

Na een kort ziekbed is hij rustig ingeslapen in het ziekenhuis in Delft

Jan van der Voort

Tijdens zijn rit sneeuwde het, waardoor de Noor Hjalmar Andersen hem 0,2 seconden voor kon blijven. In 1951 en 1953 werd hij tweede op het EK Allround, en tijdens het WK van 1953 werd hij derde.

Na zijn carrière heeft hij zich altijd ingezet om de schaatssport te stimuleren door Westlandse jongeren les te geven en regelmatig te praten over de schaatssport, zoals in 2010 bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

Naast een fanatiek sportman -schaatsen, fietsen, vissen en golfen- was Van der Voort tuinder en familieman. Hij trouwde in 1954 met zijn grote liefde Riet de Jong en kreeg met haar vijf kinderen. ,,Het was een hele fijne man", vertelt zoon Jan van der Voort. ,,Hij maakte altijd grapjes met iedereen en was een graag geziene gast."

Teelt
Toen hij 73 was, droeg hij zijn tuin over aan zijn zoons, wat niet betekende dat hij stopte met de teelt. Volgens zijn kinderen en kleinkinderen kwamen uit zijn moestuin de lekkerste bonen, sla en andere groenten. ,,Na een kort ziekbed is hij rustig ingeslapen in het ziekenhuis in Delft", vertelt Jan van der Voort. ,,Iedereen die zich verbonden voelt met onze vader of moeder is uitgenodigd om te condoleren of aanwezig zijn bij de uitvaart."

De uitvaart is vrijdag om 10.00 uur vanuit de Hoeksteen in 's-Gravenzande, waarna hij wordt begeleid naar begraafplaats Beukenhage.

In samenwerking met indebuurt Delft