Volledig scherm
Het nieuwe deel van de A4 werd eind vorig jaar geopend. De snelweg is een stuk drukker geworden. © Daniella van Bergen

Omwonenden willen hogere geluidswal langs drukke A4

Door het succes van de verlengde A4 is de geluidsoverlast op de bestaande A4 sterk gegroeid. Delft en Den Hoorn hebben het 'geluidslek' aan de orde gesteld bij Rijkswaterstaat.

Quote

Wij willen dat adequate maatrege­len worden genomen.

Buurtbewoner Ans Steendam

Het leek allemaal waterdicht, maar de praktijk is weerbarstiger dan was voorzien op de tekentafel. ,,De geluidsoverlast in een deel van de Buinenhof ligt intussen ver boven de wettelijke normen,'' zegt Ans Steendam, bewoner van de Gerbrandylaan. En ook in Den Hoorn is de overlast toegenomen.

Verrassing
Het aangezwollen lawaai komt niet als een verrassing, omdat het verkeer door de nieuwe aansluiting bij Schiedam nu eenmaal sterk is toegenomen. Maar volgens Steendam, die samen met zo'n veertig buurtgenoten een protestbrief aan alle betrokken overheden heeft gestuurd, is er toch geen rekening gehouden met Den Hoorn en Buitenhof. ,,Er is op alle plekken gekeken naar het geluid, behalve op het bestaande stuk weg ten noorden van de op- en afrit bij de Kruithuisweg. Wij willen dat adequate maatregelen worden genomen.''

Volgens de gemeente Delft heeft intussen overleg plaatsgevonden met Rijkswaterstaat en Midden- Delfland (Den Hoorn). Daar is uitgekomen dat er een ophoging komt van de bestaande lage wal van twee naar vier meter. 'Momenteel wordt bekeken hoe dat het beste kan gebeuren zodat de wal kan bijdragen aan de vermindering van geluidsoverlast,' aldus de gemeente in een schriftelijke reactie.

Zichtwal
Hoewel de bewuste wal ligt op het grondgebied van Midden-Delfland, zegt deze gemeente nog niet te kunnen reageren. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat bevestigt dat er 'nog een zichtwal' moet worden aangelegd. De dienst bekijkt hoe het geluidsniveau zich verder ontwikkelt. Eventueel volgen later meer maatregelen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft