Volledig scherm
SP ging onlangs in gesprek met bewoners in het Heilige Land © SP Delft

Onafhankelijk Delft en SP luiden de noodklok in strijd tegen schimmel in huurwoningen

Onafhankelijk Delft en de SP luiden de noodklok als het gaat om schimmelvorming in ‘mogelijk honderden huurwoningen in Delft’. Volgens beide partijen, gesteund door klachten van veel bewoners, is er sprake van een ‘ongezonde en urgente situatie’. 

De SP opent daarom volgens eigen zeggen ‘per direct een meldpunt voor huurders’ (e-mail spdelft.nl). Fractievoorzitter Lieke van Rossum: ,,Daar kunnen Delftenaren terecht die in huurhuizen zitten waar problemen zijn zoals achterstallig onderhoud, schimmel- en vochtproblematiek of sloopplannen. Zo’n meldpunt is hard nodig, want wij zien steeds vaker misstanden in de huursector, die ook te maken hebben met het politieke beleid van de gemeente.” 

Van Rossum wijst daarbij ook op ‘een tekort aan betaalbare huurwoningen in Delft’. ,,Dat probleem is echt schrijnend. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat er echt bijgebouwd moet worden. Toch wil de gemeente het aantal sociale huurwoningen niet laten toenemen. Ja, we hebben geluiden gehoord, van sommige politici, dat de bevolkingssamenstelling dan maar moet veranderen. Belachelijk!”, stelt een boze Van Rossum.

Spuugzat

 De SP-fractievoorzitter benadrukt dat in verschillende wijken en buurten, zoals in Poptahof en Biesland, bewoners de vochtproblemen ‘spuugzat zijn’. ,,In die buurten proberen  we samen met bewoners in actie te komen voor betere huizen. De vochtproblemen en gebrek aan isolatie zijn daar enorm. En in het Heilige Land en de Bomenwijk zijn we actief omdat er - tegen de wil van bewoners - sloopplannen zijn om veel duurdere huizen terug te bouwen. En nu begint het ook te rommelen in de Indische buurt.”

Onafhankelijk Delft is dezelfde mening toegedaan. De partij kaartte in het verleden in de gemeenteraad het schimmelprobleem aan. Zo maakte raadslid Jolanda Gaal zich erg boos over door schimmel ernstig aangetaste huurhuizen in het Heilige Land, Poptahof en het Lodewijk van Deysselhof.  Volgens haar is de gemakzucht van woningcorporaties ‘zeer ergerlijk’. ,,Ze moeten gewoon beter onderhoud plegen en bijvoorbeeld enkel glas door ramen met dubbelglas vervangen.” 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft