Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Tijdens de anti-Israël demonstratie in de Schilderswijk (2013) zwaaiden demonstranten met zwarte jihadvlaggen. © ANP

Onafhankelijk Delft stelt raadsvragen: Grote zorgen over salafistenscholen

Onafhankelijk Delft maakt zich grote zorgen over de inhoud van lessen op salafistenscholen. De partij vreest dat ook Delftse kinderen geleerd wordt om zich tegen de Nederlandse samenleving af te zetten.

Partijleider en fractievoorzitter Martin Stoelinga stelt vandaag raadsvragen over de kwestie, die aan de orde is gesteld door NRC en Nieuwsuur. Deze media melden dat kinderen onder meer te horen krijgen dat niet-moslims de doodstraf verdienen. Het lesmateriaal wordt aangeboden op minimaal vijftig weekeindscholen in alle delen van Nederland. 

,,Ik vermoed dat ook Delftse kinderen deze verderfelijke denkbeelden krijgen aangeleerd”, zegt Stoelinga, de voorman van de grootste oppositiepartij in Delft. ,,Is het niet in Delft, dan in Den Haag. Ik wil snel van de burgemeester de feiten horen over het lesmateriaal dat wordt gebruikt in de islamitische weekendscholen die ook in Delft te vinden zijn.”

Quote

Ik vraag me al tijden af wat ze daar leren. Ik ben daar niet gerust op

Martin Stoelinga

Het toeval wil, dat Martin Stoelinga wekelijks met eigen ogen ziet hoe jonge kinderen bijeenkomen voor koranlessen. Dat gebeurt in een vroeger sportgebouw in het Westerkwartier. ,,Ik vraag me al tijden af wat ze daar leren. Ik ben daar niet gerust op.”

Invloed

Stoelinga maakt zich al langer zorgen over de invloed van salafisten in Delft. Zij hangen een radicale versie van de islam aan. Een tiental jongeren uit de wijk Buitenhof reisde zes jaar geleden naar Syrië af om te vechten als jihadstrijder.

 Sommigen kwamen om, anderen keerden tamelijk geruisloos terug naar Delft. ,,Ze zijn volgens de berichten gederadicaliseerd”, zegt Stoelinga. ,,Ik hoop ook dat ze verstandig zijn geworden. Toch heb ik aanwijzingen dat het salafisme sluimert. Dat is een slechte zaak. Ik maak me grote zorgen over de toekomst van mijn kinderen en mijn kleinkinderen.”

Vijf van de salafistenscholen staan in Den Haag. De plaatselijke politiek reageert geschokt op het feit dat de extremistische lessen op zoveel plaatsen in de Hofstad worden gegeven. Raadsleden willen dat  Den Haag optreedt tegen ‘de verspreiding van haat’. De Haagse VVD vraagt de gemeente om toezicht te houden op weekendscholen, zolang de wet dat niet regelt. De PVV eist  stadsbrede gebiedsverboden van haatpredikers ‘om redenen van nationale veiligheid’.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft