Volledig scherm
Ter illustratie © Thinkstock

Onafhankelijk Delft stoort zich aan strenge handhavers tijdens carnaval

Als carnavalsbeest van oudsher mengde Martin Stoelinga (Onafhankelijk Delft) zich afgelopen week in het feestgedruis. Maar hoewel hij plezier beleefde aan de kleurrijke optocht en het feest op de Markt, irriteerde de 75-jarige Delftenaar zich aan de opstelling van verschillende handhavers.

,,Het was een feest en er gebeurde niks verkeerds, maar die mensen deden alsof ze een bende criminelen voor zich hadden’’, toont hij zich nog altijd een beetje verbluft. Het had wat hem betreft allemaal een beetje vriendelijker gekund. ,,Als er nou een paar ouders met een stel kinderen langs de route staan en die zetten een voetje van de stoep af, dan zeg je toch ‘Mevrouw, zorgt u dat uw kinderen zo weer op de stoep staan als de stoet langskomt’. Maar nee. Ze werden behandeld alsof ze iets verschrikkelijks hadden gedaan. Er werd nog net niet gevloekt. Dan ben je lekker met je stadgenoten bezig.”

Stoelinga vergelijkt de opstelling van de handhavers met een voetbalscheidsrechter die het spel niet aanvoelt. ,,Als je de hele wedstrijd alle regeltjes precies opvolgt, maak je de wedstrijd kapot. Dat was met carnaval ook zo. Het was feest, maar een heleboel mensen ergerden zich aan de strenge houding van sommige handhavers. Ik heb dat tijdens Lichtjesavond ook gezien. Als ik de gemeente was dan zou ik die handhavers bij dat soort evenementen een dagje vrij geven. Dan heeft iedereen een leuke dag.

In samenwerking met indebuurt Delft