Onderzoekers TU Delft werken aan betere ov-kaart
Hoge instapkosten, stress over in- en uitchecken, gedoe om een kaart aan te schaffen of te veel betaald geld terug te krijgen; de ov-chipkaart is menig reiziger een doorn in het oog. Hoogste tijd voor verbetering, vinden ze bij de TU Delft.
Delen per e-mail
Het probleem met de ov-chipkaart is volgens onderzoeker Jasper van Kuijk, dat hij te veel vanuit het belang van de vervoerders is ontwikkeld. ,,Er is gekeken naar wat er technisch kon en heel weinig naar wat de reiziger wilde”, stelt hij.
,,Het gevolg daarvan is dat je nu op stations moet uit- en inchecken zodra je van vervoerder wisselt, terwijl je vroeger maar één kaartje of abonnement nodig had. Daarnaast moeten mensen hoge instapkosten betalen, wat voor incidentele reizigers een hoge drempel is. Zeker in de eerste jaren ervoeren mensen veel stress over het vergeten uit te checken.”
Bankpas
Als gevolg van dit soort obstakels heeft het openbaar vervoer vooral voor niet-gebruikers een hoge drempel. Het maakt overstappen van bijvoorbeeld de auto naar het openbaar vervoer er volgens Van Kuijk niet populairder op.
Van Kuijk ontwikkelde de afgelopen jaren met afstudeerders en onderzoekers van de TU-Delft voorstellen voor een vorm van ov-betalen die vooral uitgaat van het perspectief van de reiziger. Ze werden onlangs gepresenteerd op het Symposium Gebruiksgericht ov-betalen. Met zijn ploeg werkt Jasper van Kuijk inmiddels aan een verdere uitwerking.
,,We hebben bijvoorbeeld een herontwerp gemaakt voor ‘open betaalgrenzen’ (stations met palen) dat in een veldtest het aantal gemiste uitchecks met een derde verminderde, en manieren verkend om gesloten betaalgrenzen (poorten) vriendelijker, duidelijker én sneller te maken. Nu gaan poorten open als je incheckt, maar het omgekeerde is veel vriendelijker: ze staan altijd open, maar gaan dicht als je niet incheckt. Daarnaast hebben we oplossingen bedacht voor internationale reizigers, voor wie de huidige ov-chipkaart heel ondoorgrondelijk is. Dat is slecht voor het toerisme, en dus voor de Nederlandse economie”, aldus Van Kuijk. Eén van de kernpunten van het onderzoek is het gebruik van de bankpas en de mobiele telefoon als betaalmiddel. Proeven hiermee zijn naar tevredenheid verlopen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Vandalen halen volkstuinen op complex Biesland overhoop
-
Maandenlang geen verkeer in Mijnbouwstraat door werkzaamheden aan riool
Bij de Mijnbouwstraat in Delft is gestart met werkzaamheden aan het riool. Het gaat om het gedeelte tussen het Mijnbouwplein en het Poortlandplein. Het betreft een ingrijpende renovatie, waardoor het werk tot 30 juli duurt. -
PREMIUM
Een beter klimaat, óók in de klas: Welke stappen zetten de scholen zelf?
Met 10.000 jongeren de straat op voor een beter klimaat is één. Maar welke duurzame stappen zetten de scholen zelf? -
Hond moet kinderen over voorleesangst helpen
Speciale honden moeten Haagse kinderen over hun angst helpen om hardop te lezen. Groep de Mos wil dat de stad een proef begint met ‘voorleeshonden’ in de bibliotheken. -
Gezocht: camerajournalist voor AD Haagsche Courant
Voor de videoproducties van AD Haagsche Courant zijn wij per direct op zoek naar een flexibele camerajournalist (camjo). Het gaat structureel om 1 a 2 opdrachten per week.
-
PREMIUM
Bewoners Binnenstad Noord boos: ‘Pak hardrijders in autoluwe centrum aan’
Auto’s en brommers rijden veel te hard in het autoluwe centrum van Delft. Dit leidt tot onveilige situaties en vraagt om maatregelen. Dat stelt voorzitter Joop Gravesteijn van Belangenvereniging Binnenstad Noord namens de bewoners. Ook winkeliersvereniging De Klis sluit zich er bij aan. -
PREMIUM
Column Je moet nooit hoger kakken dan je gat staat
Vorige week was er enige consternatie in de Haagse wijk Loosduinen; er vloog een drone tussen de huizen door. Deze was ingezet door woningbouwvereniging Staedion om huizen te controleren. De woningverhuurder gebruikte het moment voor een onduidelijk staaltje borstklopperij. -
Bijzondere kerkdienst voor verstandelijk beperkten in Delft
De Wipmolen aan de Professor Krausstraat in Delft is zondag 3 maart het decor van een kerkdienst, aangepast voor mensen met een verstandelijke beperking. De dienst, die om 15.00 uur begint, wordt geleid door dominee David Knibbe.
In samenwerking met indebuurt Delft