Volledig scherm
© Nico Schouten

Oud-bestuurders op matje geroepen om grote projecten

De volgende aflevering van de bestuurlijke soap over de uit de hand gelopen Delftse 'grote projecten' komt eraan. Begin volgende maand worden vele betrokken bestuurders en ambtenaren ondervraagd.

Quote

We willen beter begrijpen wat er precies is gebeurd en ook patronen ontdekken

Martina Huijsmans

Wat er mis ging - te grote risico's, foute kostenverdeling en instortende economie - is bekend. Maar waaróm namen de wethouders van destijds de besluiten die ze namen over 'de grote projecten' waaronder de Spoorzone, die vervolgens de stad op de rand van de financiële afgrond brachten? En wat deden hun ambtenaren en waarom?   

Dat wil de gemeenteraad alsnog weten. Of de raad doet tenminste alsof. Want de collegepartijen D66, PvdA, Stip en GroenLinks willen nu eigenlijk gewoon vooruitkijken. Maar de voltallige oppositie had het liefste een heuse raadsenquête gezien, zeg maar een parlementaire enquête maar dan op gemeentelijk niveau, mét getuigen die moeten komen en onder ede worden gehoord. Daar had den de collegepartijen geen zin in en dus werd het een raadsonderzoek. Maandag werd er overlegd op het stadhuis over de aanpak en de gang van zaken straks. De 'verhoren' worden gehouden in de eerste twee weken van oktober en zijn in principe openbaar. Ze zijn ook te volgen via de website van de gemeente.

Patronen
De commissie bestaat uit Martina Huijsmans (D66, voorzitter), Ineke van Geenen (CDA), Frank van Vliet (GroenLinks) en Jabco Vreugdenhil (ChristenUnie) die ook al deel uitmaakten van de commissie, die vorig jaar de eerste fase van het onderzoek leidde. De nieuwe leden zijn Elwin van Beurden (STIP), Maurits Bongers (SP, vice-voorzitter), Bert Brehm (PvdA), Aad Meuleman (Stadsbelangen) en Bart Smals (VVD).

Huijsmans zegt desgevraagd dat nog niet bekend is wie er allemaal op het matje moeten komen. ,,Ik schat dat we zo'n twintig mensen gaan spreken, bestuurders en hoge ambtenaren. We willen beter begrijpen wat er precies is gebeurd en ook patronen ontdekken, zodat we daar lering uit kunnen trekken.'' Vrijwel zeker is dat de oud-wethouders Grashoff (GroenLinks), Koning (PvdA) en Junius (CDA) een dringende oproep zullen krijgen ten stadhuize te verschijnen. De commissie krijgt ondersteuning van het externe adviesbureau Necker van Naem uit Maarsbergen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft