Volledig scherm
Padden worden in het voorjaar vaak door auto's overreden op weg naar de paringsgebieden. © Truus Wijnen

Paddentrek is begonnen: Vrijwilligers op pad voor de parende padden

De jaarlijkse paddentrek is afgelopen weekend weer begonnen. Dankzij de aanhoudend hoge temperaturen, kwamen padden tevoorschijn van onder de grond, stenen en composthopen, op zoek naar een plek om te paren. 

Dat is ook het teken voor driehonderd vrijwilligers om de deur uit te komen, aangezien de padden zonder hun hulp in grote aantallen worden doodgereden bij het oversteken van wegen. De vrijwilligers komen op een vaste dag per week op locatie om padden met de hand over te zetten, en zo het aantal verkeersslachtoffers te beperken. 

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland organiseert de overzetacties in Bergschenhoek, Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maassluis, Monster, Nootdorp,Ypenburg en Vlaardingen. Locatiecoördinatoren houden contact met vrijwilligers en laten weten of de overzetacties doorgaan. Wanneer het te koud is, laten de padden zich namelijk niet zien. Bij vochtig en warmer weer des te meer. Vrijwilligers zijn actief op zo'n vijftien locaties, die te herkennen zijn aan verkeersborden. Ook worden sommige locaties ’s avonds afgesloten voor verkeer, zoals de Kerkpolderweg in Delft.

Vroege dood

De overzetacties zijn van vitaal belang voor het overleven van amfibieën in een stadse omgeving met veel verkeer. Als meer dan 25% van de amfibieën die worden gesignaleerd zouden sterven, sterven ze op die locatie uit, laat de KNNV weten. Zonder hulp van de paddenoverzetters sterven naar schatting 1500 tot 2000 amfibieën elk voorjaar een vroege dood. Vorig jaar werden in totaal zo'n 14.000 amfibieën overgezet. Op de website van de KNNV worden de voortgang en de resultaten bijgehouden. Afgelopen zaterdag werden bijna honderd amfibieën overgezet, maar meer vrijwilligers zijn nodig om een veilige situatie voor amfibieën te garanderen. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft