Volledig scherm
© Fred Leeflang

Park GGZ Delfland gedroomde locatie voor stuk van Shakespeare

Vier avonden en één middag vormt het park van GGZ Delfland het decor voor Shakespeares' Midzomernachtsdroom.

Volledig scherm
© Fred Leeflang

Jasper de Haan en Janet Buijteweg - medewerkers van GGZ Delfland - kwamen op het idee om het prachtige park, dat verscholen ligt achter de gebouwen van de GGZ aan de Jorisweg, voor iets anders te gebruiken dan hun dagelijkse lunchwandelingetje.

De Haan: ,,Ik dacht al snel aan een theatervoorstelling. Het park heeft een eiland en een mooi tuinhuisje dat prima als decor kan dienen". Ook Buijteweg was geïnspireerd en fantaseerde aanvankelijk over een sprookje. ,,Al pratend kwamen we samen uit op de Midzomernachtsdroom van Shakespeare", vertelt ze.

De twee benaderden toneelproducent Marian Ruijgers van het Delftse Rietveld Theater met de vraag of zij iets in het plan zag. Ze reageerde enthousiast, en daarmee was de 'Jorisproductie' geboren. Ruijgers: ,,Ik wist meteen dat we als regisseur Guido Jonckers (die onder meer stukken van Tsjechov regisseerde, red.) moesten hebben. Hij heeft zelf in stukken van Shakespeare gespeeld en heeft ervaring met grote producties."

En groot is de productie. De cast bestaat uit achttien ervaren amateurspelers, de Delftse componist Guus Westdorp schreef de muziek en voor de kostuums tekende Anne Leupen. Enkele dagen voor de première op 21 juni wordt een overdekte tribune neergezet aan de voorkant van het park dat plaats biedt aan 200 mensen. En - niet onbelangrijk - er werden sponsors gevonden, waaronder de gemeente.

Quote

Het decor is de open lucht. Het park leent zich bij uitstek voor deze productie.

Guido Jonckers

Guido Jonckers maakte een moderne bewerking van de Midzomernachtsdroom, geïnspireerd op de wereld van de geestelijke gezondheidszorg. ,,Het decor is de open lucht. Het park leent zich bij uitstek voor deze productie. Er zijn prachtige bomen en paden en er is water en een eiland. Dat maakt het magisch en het gaat allemaal gebruikt worden in het stuk." Zelf speelde hij ooit als acteur in Midzomernachtsdroom bij de Haagse Comedie. ,,Dat was in een theater. Om een bos te suggereren werden er sisaltouwen opgehangen, waar de acteurs tussendoor konden lopen of aan gaan hangen. Hier hoeven we geen bos na te bootsen; de natuurlijke omgeving is het decor."

Jonckers is enthousiast over het grote aantal amateurspelers uit de Delftse regio die zich eind vorig jaar meldden om auditie te doen voor de productie. ,,Ik vind het leuk om met amateurs te werken. In principe is er weinig verschil, zij het dat je van beroepsacteurs iets meer kan eisen omdat ze wat meer bagage hebben. Bij de audities kijk ik of er talent aanwezig is en of mensen zich verder willen ontwikkelen. Het leukste is als acteurs ook zelf met ideeën komen, binnen de kaders die ik aangeef. Deze acteurs doen dat en raken zelf ook geïnspireerd door het buitendecor."

Quote

Ze kunnen spelen, zingen en creëren. Ongelofe­lijk! Er zit één meisje bij dat al tien jaar ervaring heeft

Guido Jonckers

Verliefdheidjes
Hij is vooral onder de indruk van de vier jonge spelers - allen onder de twintig - die het gedoe rond eerste verliefdheidjes moeten uitbeelden. ,,Ze kunnen spelen, zingen en creëren. Ongelofelijk! Er zit één meisje bij dat al tien jaar ervaring heeft. Veel jongeren kiezen tegenwoordig voor een musicalschool."

De muziek, waar live op wordt gezongen, werd gecomponeerd door Guus Westdorp en kenmerkt zich door veel verschillende stijlen. ,,Er is zoveel muziek gecomponeerd voor Midzomernachtsdroom - klassiek, modern en alles ertussen in - dat ik bewust niet opnieuw ben gaan luisteren. Ik wilde mijn eigen gang gaan en inspelen op de wensen van Guido."

Dat waren er nogal wat, zegt Jonckers, zelf - en niet alleen waar het de muziek betrof. ,,Maar ik moet zeggen dat we heel veel medewerking hebben gekregen, vooral van de GGZ. We repeteren hier bijvoorbeeld al een half jaar. Het enige wat hij niet voor elkaar kreeg was een helikopter. ,,Dat bleek toch boven het budget te liggen. Maar er is spektakel genoeg."

Kaarten zijn verkrijgbaar via: jorisproductie.nl.

In samenwerking met indebuurt Delft