Volledig scherm
PREMIUM
© FOTOBURO FRED NIJS

Pendelwagen moet toeristen naar centrum brengen

Toeristen die Delft met bussen tegelijk bezoeken, worden afgezet bij het Hampshire Hotel. Van daaruit lopen ze de binnenstad in, waardoor ze veel tijd verliezen. Toon Paap, de exploitant van de paardentram, bedacht een oplossing. Een elektrische pendelwagen moet ze van het hotel naar de Markt brengen.

Veel buitenlandse toeristen die Delft bezoeken, zijn slechts een paar uurtjes in de binnenstad. Tot 2016 zetten touroperators deze toeristen met bussen tegelijk af naast de Nieuwe Kerk. Dit zorgde voor overlast en luchtvervuiling op de Oude en Nieuwe Langedijk. Daarom stoppen de bussen tegenwoordig bij het Hampshire Hotel aan de Koepoortplaats. Van hieruit lopen de toeristen naar de Markt, waardoor ze minder tijd besteden in de binnenstad. Met een zogenoemde hop-on-hop-off pendelwagen zou dit sneller kunnen.

Toon Paap (66) kreeg het idee om een elektrische pendelwagen te laten rijden, toen hij twee jaar terug met zijn voorstel voor de paardentram bij de gemeente zat. ,,Iemand vroeg of ik kon pendelen tussen het Hampshire Hotel en de Markt. In de paardentram passen daarvoor niet genoeg mensen en voor de paarden is het ondoenlijk om steeds over de Koepoortbrug te gaan. Met een elektrische pendelwagen kan dat wel. Dat is een milieuvriendelijke manier om toeristen snel op de Markt te krijgen. Zo hebben ze meer tijd om geld uit te geven bij winkels of de paardentram.’’

De Delftenaar met de fraaie hangsnor heeft in zijn leven al heel wat banen gehad. Zo was hij onder meer melkboer, bulldozermachinist en eigenaar van verschillende horecazaken, had hij een taxibedrijf en exploiteerde hij zelfs enige tijd een rondreizend circus.

In samenwerking met indebuurt Delft