Volledig scherm
© Christian van der Meij

Piepsysteem tegen processierups

Vanwege de hitte veroorzaakt de processierups veel overlast. De gemeente komt mede daarom met een nieuwe methode om plaagdieren aan te pakken. Met een zogenoemd piepsysteem kunnen burgers melding maken van plaagdieren waarop de gemeente de melding direct doorzet.

Bewoners en bezoekers kunnen  telefonisch of via de website een melding maken als ze ergens plaagdieren zien of als plaagdieren overlast veroorzaken. Nieuw aan het systeem is dat niet de gemeente, maar Remondis Delft de bestrijding op zich neemt. Ook wordt er samengewerkt met woningbouwverenigingen en ondernemers in Delft. ,,Zij volgen de nieuwe trends en innovaties. Ze brengen in kaart waar plaagdieren aanwezig zijn en adviseren de gemeente over de bestrijding", legt een vrouwelijke woordvoerder van de gemeente uit. 

Elk soort plaagdier vraagt om zijn eigen aanpak.  ,,Er wordt gebruikt gemaakt van klemmen voor ratten en lokstoffen voor insecten. De klemmen zitten diep in een box en zijn daardoor veilig voor honden en kinderen.  De lokstoffen worden hoog in de boom opgehangen boven de terrassen'', vertelt de woordvoerder.  Regel is dat gebruik van gif in de openbare ruimte niet is toegestaan, maar voor wespennesten wordt een uitzondering gemaakt. Woordvoerder gemeente Delft: ,,Alleen als een wespennest veel overlast geeft, in bijvoorbeeld een kinderspeeltuin, dan wordt deze bestreden met gif."

Milieubewust

Het bestrijden van de dieren moet zo duurzaam mogelijk gebeuren. ,,Aannemers worden uitgedaagd om zo milieubewust mogelijk te werken. Zo wordt bijvoorbeeld voor onkruidbeheersing in de openbare ruimte geen gif meer gebruikt. Dit betekent dat er gezocht wordt naar alternatieve methodes. Daarbij lijkt warmte tot nu toe het meest effectief. Het maaibeleid is gericht op een grotere biodiversiteit voor de insecten en met name de bijen", aldus de woordvoerder. 

Hoewel er meer ratten gezien worden is de mate van overlast  beperkt en daarom is melden door Delftenaren erg belangrijk. ,,Tot nu toe is er door een stevige en directe aanpak geen uitgroei tot een rattenplaag gekomen. In de wijk Tanthof, Poptahof en Buitenhof wordt de openbare ruimte preventief bestreden om grip te houden op de rattenpopulatie en het uitgroeien tot een plaag te voorkomen'', vertelt ze. 

Het bestrijden van plaagdieren in je eigen huis, is voor eigen rekening. De gemeente vergoedt alleen de bestrijding van ratten en overlaste gevende wespennesten in de openbare ruimte. 
Een melding van plaagdieren kan telefonisch 14015 of via www.delft.nl/melding worden doorgegeven. 

In samenwerking met indebuurt Delft