Volledig scherm
Kunstenaar Leon Keer maakte in Delft een 3D-tekening op straat van het Straatje van Vermeer. © Archiefbeeld

Pieter de Hooch inspireert postuum tot straatkunst

Op verschillende plaatsten in Delft verschijnen deze week straattekeningen die zijn geïnspireerd op de schilderijen van Pieter de Hooch. Vanaf komend weekend kunnen bezoekers een route in de binnenstad lopen die langs alle tekeningen voert.

Het festival ‘Pieter de Hooch in the picture’ loopt nog tot en met zondag en is een initiatief van muziekbureau Maree en stichting DelftsPeil. Tot en met vrijdag kunnen bezoekers de straattekenaars aan het werk zien. De festivalroute blijft ook de maanden erna bestaan. De tekening zijn dan voorzien van literaire bespiegelingen.

Het gaat onder meer om een aantal reusachtige 3D-tekeningen (45 vierkante meter) van de originele schilderijen van Pieter de Hooch. Daarnaast zijn er kleinere 2D-tekeningen van moeder en kind-taferelen uit de schilderijen van de Delftse meester.

Publiekstrekker is kunstenaar Leon Keer, wiens 3D-straattekening van het Straatje van Vermeer op het Bastiaansplein (uit 2016) de wereld over ging. Hij geldt als een van de betere 3D-kunstenaars ter wereld. Naast hem nemen nog tien andere kunstenaars uit onder andere Duitsland, Mexico, Rusland en de VS deel aan het project.

Inkleuren

Leerlingen uit het primair onderwijs - afkomstig van de Mgr. Bekkersschool, de Oosterpoortschool, CBS De Waterhof en Het Mozaïek - helpen deze week bij het inkleuren van een 3D-tekening van kunstenaar Frederike Wouter.

Mensen die zelf een 2D- of 3D-tekening willen maken, kunnen zaterdag meedoen aan workshops die worden gehouden op de Oude Delft, ter hoogte van de ingang van museum Prinsenhof.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft