Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet bij Levenslicht, tijdelijk monument voor slachtoffers van de Holocaust, dat alleen in volle omvang te zien is in Rotterdam op 16 januari, daarna wordt het opgedeeld in kleine monumenten in zo'n 160 gemeenten in het hele land
Volledig scherm
Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet bij Levenslicht, tijdelijk monument voor slachtoffers van de Holocaust, dat alleen in volle omvang te zien is in Rotterdam op 16 januari, daarna wordt het opgedeeld in kleine monumenten in zo'n 160 gemeenten in het hele land © Marco De Swart

Pijnacker krijgt honderden lichtgevende stenen voor dodenherdenking

Delen van het imposante holocaustmonument van de bekende Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde  zijn vanaf morgen te zien in Pijnacker-Nootdorp. 

 Roosegaarde ontwierp het tijdelijke lichtmonument Levenslicht in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  Het monument, dat uit 104.000 lichtgevende blauwe stenen bestaat, staat op bijzondere wijze stil bij de 104.000 uit Nederland afkomstige Holocaust-slachtoffers.

Het monument is een eenmalige aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid. Tot en met 2 februari is het tijdelijke lichtmonument te zien.

Pijnacker-Nootdorp ontvangt ruim zeshonderd herdenkingsstenen. Ze worden donderdagavond om 19.45 uur onthuld door burgemeester Francisca Ravestein.   

Steentjes

Ook veel andere gemeenten ontvangen steentjes. Op die wijze vormen alle kleine lichtmonumenten in de gemeenten samen één tijdelijk nationaal monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust.

Het lichtmonument Levenslicht wordt  onthuld in de aanloop naar het herdenkingsweekend van de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in het oosten van Polen. Van 27 tot 31 januari wordt herdacht dat Russische troepen op 27 januari 1945 het vernietigingskamp bevrijdden. 

Ook in Polen wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte zijn komend weekeinde aanwezig bij de herdenking in het voormalige kamp. Veel andere staatshoofden zijn ook van de partij.

In samenwerking met indebuurt Delft