Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Plan voor gratis tablets voor honderd ouderen valt verkeerd: ‘Geld belandt bij een veel te kleine groep’

Gratis tablets voor honderd ouderen. Met die investering wil de gemeente Delft een slag slaan in de strijd tegen de eenzaamheid. Binnen de raad leeft echter veel kritiek op het plan. ,,Het geld belandt bij een veel te kleine groep.”

De uitgave is mogelijk dankzij een extra subsidie van het rijk. Delft neemt deel aan het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid en krijgt daarom 150.000 euro. De gebruiksvriendelijke tablets moeten ouderen helpen zich minder eenzaam te voelen. Zij kunnen dankzij de gemakkelijke bediening van het apparaat eenvoudig contact leggen met bij voorbeeld kinderen en kleinkinderen.

Joelle Gooijer (ChristenUnie) is verbaasd over de voorgenomen uitgave. Voor de honderd tablets, de benodigde software van het bedrijf Compaan en professionele begeleiding is 115.000 euro gereserveerd. ,,Dit is heel veel geld voor een artikel dat elders ook goedkoop te verkrijgen is. Verder vraag ik me af, hoe je gaat meten wat dit doet met eenzaamheid?”

Reikwijdte 

De ChristenUnie staat niet alleen in de kritiek. Ook Onafhankelijk Delft, Stadsbelangen Delft, het CDA en de VVD keren zich tegen de aanschaf. De kritiek richt zich ook op de reikwijdte. Honderd ouderen profiteren, terwijl vele duizenden oudere Delftenaren te kampen hebben met eenzaamheid.

,,In onze stad geeft 56 procent van de 75-plussers aan, te maken te hebben met eenzaamheid’’, constateert Gooijer. ,,Juist daarom krijgen we extra geld. Dat kunnen we beter in samenwerking met de partners in de stad besteden, zoals de bibliotheek en het museum.’’

Quote

Het college gaat nu op zoek naar een oplossing voor een probleem dat het zelf heeft veroor­zaakt

Bram Stoop , Stadsbelangen Delft

Wethouder Schrederhof (Zorg, PvdA) zegt dat het tabletproject onderdeel is van een veel breder pakket aan maatregelen tegen eenzaamheid. Zo is er een meldpunt en worden sportverenigingen gestimuleerd om hun aanbod aan ouderen aan te passen.

Ze kan er het kritische deel van de raad niet mee overtuigen. ,,U heeft de wijkcentra wegbezuinigd’’, zegt Bram Stoop (Stadsbelangen Delft). ,,Die zaten vol met ouderen die nu nergens meer heen kunnen. Die mensen konden in die centra ook op computers terecht. Het college gaat nu op zoek naar een oplossing voor een probleem dat het zelf heeft veroorzaakt.’’ De raad praat later deze maand over het thema ouderen en eenzaamheid. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft