Volledig scherm
PREMIUM
Gasthuisplaats in Delft © Google Streetview

Plannen voor Gasthuisplaats door college afgeserveerd

Het Delfts college wil de Gasthuisplaats niet herontwikkelen. Plannen van een projectgroep om op deze historische plek naast woningbouw een stadstuin te creëren, worden in een brief aan de gemeenteraad afgeserveerd.

Ruim twee jaar geleden namen projectontwikkelaar Sjoerd Tiemstra en architect Hans Bakker het initiatief om de Gasthuisplaats dat nu als parkeerplaats fungeert, opnieuw in te richten. Het gaat om een in historisch opzicht bijzondere plek, waar ooit één van de oudste kloosters van ons land stond. Het vermoeden is dat er diep onder de grond, naast honderden skeletten van de voormalige begraafplaats ook nog resten van dit klooster zijn te vinden. Dat maakt de plek archeologisch waardevol.

De initiatiefnemers willen van deze plek een groene oase maken (in de verder vooral versteende stad) waarin de oude en rijke geschiedenis van de Gasthuisplaats in beeld wordt gebracht en plaats is voor beperkte woningbouw. Zij begonnen een projectgroep met de betrokken vastgoedeigenaren, de TU Delft en belangenverenigingen van de binnenstad. Ook Delfia Batavorum en voormalig stadsbouwmeester Wytze Patijn verbonden zich aan het project. De groep presenteerde het voorstel ‘Naar een nieuwe Gasthuisplaats’ vorige maand aan de gemeenteraad. ,,Geen fractie was negatief over onze plannen”, aldus Sjoerd Tiemstra.

In samenwerking met indebuurt Delft