Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Autobrand aan de Karibastraat in Delft © District8

‘Politie moet taskforce inzetten tegen branden in Delft’

De voortdurende brandstichtingen in auto’s, kliko’s en containers in Delft roept om maatregelen, vinden bewoners en politiek. Het CDA pleit zelfs voor een aparte taskforce binnen de politie gericht op branden.

Harde cijfers over brandstichting hebben politie en gemeente niet paraat. Bekend is wel dat de brandweer vorig jaar alleen al voor autobranden in Delft 35 keer uitrukte. Dat is een stijging van 30 procent in vergelijking met 2017. In vrijwel alle gevallen was er sprake van brandstichting of waren er sterke vermoedens in die richting.

Onacceptabel

Quote

Elke brand is er één te veel

Rob van Woudenberg

,,Dat vinden wij zorgelijk en daar schrikken wij van”, zegt CDA-fractievoorzitter Rob van Woudenberg. ,,Niet alleen de toename van het aantal autobranden, maar überhaupt de hoeveelheid zijn onacceptabel. Het zou je auto maar zijn die je door hard werken hebt kunnen kopen en die dan door een of andere vandaal in brand wordt gestoken. Een auto die je nodig hebt voor je werk of om je kinderen weg te brengen. Mensen behoren van andermans spullen af te blijven, hier moeten we hard op inzetten. Elke brand is er één te veel.”

De Delftse christendemocraten, zo zeggen ze, twijfelen ‘niet aan de inspanningen bij de opsporing van de politie, openbaar ministerie en de burgemeester’. Van Woudenberg: ,,Maar wellicht is het goed een apart team, een taskforce, binnen de politie te hebben die deze branden onderzoekt en hierbij de leringen, expertise en aanpak van andere gemeenten en politiekorpsen betrekt. Wij pleiten daarvoor.’’

Politiepost

Ook de SP vindt dat er actie moet worden ondernomen om daders van brandstichting te pakken of branden te voorkomen. ,, Wij zijn voorstander van een politiepost in elke wijk, waar mensen laagdrempelig contact kunnen opnemen met de (wijk)agent”, stelt fractievoorzitter Lieke van Rossum. Net als collega’s Van Woudenberg, Sytse Alkema (ChristenUnie) en Willy Tiekstra (PvdA) ziet ze heil in het opzetten en uitbreiden van whats­appgroepen in buurten.

Drukte bij de brandweer

Op verschillende plekken in Delft zijn afgelopen twee weken in nachtelijke uren brandstichtingen geweest. In alle gevallen was de brandweer redelijk snel ter plekke en wisten de Delftse vuurbestrijders erger te voorkomen. De in brand gestoken auto’s en kliko’s waren verloren, maar het vuur sloeg (nog) niet over op pal ernaast gelegen huizen. Zo brandde er bij de Tweemolentjeskade een geparkeerd busje uit. Gevaarlijker was het op de Prunuslaan. Daar brak brand uit in een geparkeerde auto. Bij deze brand moest zelfs de brandweer uit Rijswijk assisteren, omdat de Delftse brandweerlieden tegelijkertijd bezig waren om een uitslaande, aangestoken brand in een sloopwoning in Den Hoorn de baas te worden. In het voertuig op de Prunuslaan bleken enkele gasflessen te liggen. Omwonenden hoorden ook verschillende ontploffingen voordat de brandweer arriveerde. Met veel moeite kon erger worden voorkomen. En deze week nog voorkwam de brandweer dat brandstichting in containers bij de Teding van Berkhoutlaan nabijgelegen huizen zou treffen. Ook daar was van daders geen enkel spoor.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft