Volledig scherm
Errol J. werd dinsdagavond aangehouden door de Spaanse politie © Politie.nl

Politie opgelucht na arrestatie Errol J.: ‘Nu wachten op uitlevering’

De opluchting is groot bij de Delftse politie na de arrestatie van de vermoedelijke moordenaar van topcrimineel Karel Pronk. Tot dinsdag hadden rechercheurs geen flauw idee waar ze Errol J. moesten zoeken. 

De rechercheurs van de politie Haaglanden, die nog altijd met een flink team alle tips natrekken, kregen de apotheose van een lange speurtocht uiteindelijk in de schoot geworpen. Gisteren maakte de politie bekend, dat Errol J. een dag eerder bij een ‘routinecontrole‘ in Spanje is aangehouden. Vermoedelijk ontdekten  wakkere Spaanse agenten bij het controleren van zijn personalia dat hij op een internationale opsporingslijst staat. De politie wil vooralsnog niet zeggen in welke plaats dit gebeurde. 

Juist twee weken geleden diende in Rotterdam een rechtszaak tegen Errol J. Bij verstek werd 162 dagen cel geëist voor onder meer een knokpartij in het Van der Valk Hotel in Rotterdam in 2016. J. zou volgens het OM in april van dat jaar met twee andere leden van de Hell’s Angels een lid van een andere motorclub hebben afgetuigd. 

Drugshandel

Nederland heeft inmiddels een uitleveringsverzoek  in gang gezet. Errol J. stond op de internationale opsporingslijst sinds de politie vermoedt dat hij de schutter is die Karel Pronk doodschoot. Pronk werd op 7 augustus op klaarlichte dag doodgeschoten, na afloop van een afspraak bij koffiehuis Het Kalverbos in Delft. Onderwereldfiguur Pronk werd met zijn lange staat van dienst ook wel de ‘Haagse Holleeder’ genoemd. Hij zat lang achter de tralies voor overvallen, drugshandel en moord.

Zijn langste straf zat hij uit voor de moord op orchideeënkweker Gerrit de Graaf. Na zijn vrijlating in 2006 dook zijn naam al snel weer op rond de dood van manegehouder Koos Devrijn en werd Pronk gepakt voor het in bezit hebben van zware automatische wapens en handgranaten. Zelf ontkende Pronk altijd dat hij achter de liquidatie van Devrijn zat.

Het in koelen bloede neerschieten van Pronk op klaarlichte dag zorgde vorig jaar voor grote onrust in Delft. De aanslag volgde op een reeks aanslagen op coffeeshops in de  binnenstad van Delft in de maanden daarvoor. Mogelijk was er een verband tussen de verschillende incidenten, maar dat is nooit bewezen.

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier! 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft