Volledig scherm
Archiefbeeld ter Illustratie: Beatrixrun door Schipluiden © Fred Leeflang

Politie trekt zich terug: allerlaatste Beatrixrun

De befaamde Beatrixrun beleeft op 4 mei aanstaande zijn laatste editie. De tocht voor motoren met zijspan, waar jaarlijks honderd mensen met een verstandelijke beperking aan meedoen, moet het in de toekomst stellen zonder begeleiding van motoragenten. Het nieuws komt hard aan bij deze groep. 

Het huilen stond de vrijwilligers van werkgroep Beatrixrun, vallend onder Oranjevereniging Pijnacker, nader dan het lachen. Het nieuws van de politie, per brief, dat vanwege geld- en capaciteitsproblemen de motoragenten niet meer met de Beatrixrun mee kunnen, kwam hard aan.

,,We doen de tocht al sinds 1984. Heel veel verstandelijk gehandicapten doen we er jaarlijks een groot plezier mee. Ze kijken er telkens zó naar uit. Ik begrijp de beslissing van de politie, want we zijn niet het enige evenement dat is getroffen, maar heel triest is het natuurlijk wel”, reageert Nicolette Regeer van werkgroep Beatrixrun.

De landelijk bekende tocht (,,Er komen zelfs deelnemers uit het oosten van het land”) bestaat elk jaar uit honderd motoren met zijspan en verschillende volgwagens. Ook zijn er die dag dertig tot veertig verkeersregelaars in touw, allemaal vrijwilligers. Zij houden bij elk kruispunt het verkeer twintig minuten tegen, om de stoet te kunnen laten passeren.

Agressieve automobilisten

Zonder de begeleiding van de motorpolitie is de tocht echter niet te organiseren, zo benadrukt Regeer. ,,We hebben al reacties gehad van mensen die zeggen: dan hou je de tocht toch zonder politiebegeleiding. Maar dat risico willen we niet lopen, die verantwoordelijkheid nemen we niet. De politie heb je gewoon nodig bij zo’n massale tocht, zeker als het gaat om agressieve automobilisten die niet willen wachten bij een kruispunt.”

Een geluk bij een ongeluk is dat er op 4 mei 2019 nog een laatste Beatrixrun kan worden gehouden. Nicolette Regeer: ,,Dat hebben we te danken aan burgemeester Francisca Ravestein, die heeft bemiddeld. Het is haar gelukt om nog één keer politiebegeleiding te krijgen. Daarna is het echt gedaan. Ik denk niet dat ik het dan droog houd.” 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft