Volledig scherm
© TU Delft

Prijs voor knuffelrobot TU Delft om in slaap te komen

Vier studenten van de TU Delft hebben de Nederlandse James Dyson Award 2016 gewonnen. De vier ontwikkelden een knuffelrobot, de zogenoemde 'Somnox'. Deze robot helpt mensen met slaapproblemen om in slaap te vallen. Het is het eerste non-medicinale middel tegen slaapproblemen.

De jonge uitvinders Julian Jagtenberg, Job Engel, Stijn Antonisse en Wouter Kooyman van Guldener zagen hoe enkele familieleden en vrienden kampen met slaapklachten. Medische oplossingen als slaapmiddelen brengen soms risico's en ernstige bijwerkingen met zich mee.

Dus ging het team op zoek naar andere mogelijkheden, met een knuffelrobot voor in bed als resultaat. Uit onderzoek blijkt dat slapers onbewust een ademhaling overnemen wanneer ze deze voelen. Daar speelt Somnox op in; de robot brengt de ademhaling van de gebruiker tot rust. Dit maakt het slapen zelf regelmatiger en verkort de tijd die nodig is om in slaap te vallen.

Nachtlampje
Ook bevat de robot een aantal extra functies, zoals een achtergrondmuziekje of -verhaaltje en een nachtlampje. Daarnaast is het omhulsel gemaakt van zacht matras en heeft het een soort foetus-vorm. sowieso ideaal voor wie toe is aan een knuffel. En nu maar hopen dat de slaapproblemen snel verholpen zijn.

In samenwerking met indebuurt Delft