Volledig scherm
© Fred Leeflang

Prijswinnende koelkast houdt de bubbels koel

Een champagne-ontbijt is doorgaans iets voor bon-vivants die de boel eens lekker de boel willen laten. Gisterochtend vloeiden de feestelijke bubbels echter op een plek waar wetenschappers met veel ernst, toewijding en doorzettingsvermogen aan uitvindingen werken.

Ekkes Brück, hoogleraar Energie en Materialen aan de TU Delft, haalde het geestrijke vocht uit een koelkast die hij zelf heeft ontworpen.

Het apparaat is 35 procent zuiniger dan de meest milieuvriendelijke koelkast die op dit moment te koop is. De koelkast, waarvan een prototype beschikbaar is, koelt magnetisch, in tegenstelling tot de reguliere koelkasten.

Het doorzettingsvermogen van Brück bleef in de wetenschappelijke wereld niet onopgemerkt. Het Instituut voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) beloont Ekkes Brück en zijn staf met een prijs van 250.000 euro. Het lage energieverbruik is niet de enige troef. ,,De koelkast werkt zonder broeikasgassen of brandbare gassen en is veel stiller.''

Onduidelijk is nog wanneer de koelkast van de toekomst in productie wordt genomen. Bij de verdere ontwikkeling werkt Brück samen met chemieconcern BASF.

In samenwerking met indebuurt Delft