Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Privacygevoelige documenten over cliënten van UWV in ander dossier beland: ‘Mijn klomp brak’

Het UWV is in verlegenheid gebracht. Privacygevoelige documenten over cliënten uit Amsterdam, Zoetermeer en Delft zijn in een ander dossier beland. Ze werden ontdekt door Fred en Akke de Meijer in UWV-stukken over hun 20-jarige dochter.

,,Er is van dit dossier gewoon een zootje gemaakt. Letterlijk. Een puinhoop.’’ Dat zegt Fred de Meijer, vader van de betrokkene. Hij heeft inmiddels een klacht ingediend over het dossier van het UWV Den Haag bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Omdat volgens hem onzorgvuldig en in strijd met de Privacywet is omgesprongen met gegevens van burgers.

,,Mijn klomp brak toen ik het zag.’’ zegt hij. ,,Namen, burgerservicenummers, alles zit in ons dossier over deze voor ons onbekende mensen. Als ze hier bij het UWV zo slordig mee zijn, wie zegt dan dat papieren van onze dochter niet in het dossier van anderen belanden?’’

Het UWV erkende gisteravond dat er fouten zijn gemaakt. ,,Momenteel onderzoeken we hoe het heeft kunnen gebeuren dat er ook gegevens in het dossier zaten die er niet in thuishoren. Dit had nooit mogen gebeuren,’’ aldus Mariska Eggerding van het UWV.

Wajong

Fred de Meijer, uit Leidschendam, strijdt sinds 2017 met zijn vrouw Akke voor een Wajong-uitkering voor hun dochter. Hij vindt de warboel in haar dossier onbegrijpelijk.

Quote

We liepen al een tijd tegen een muur op

De Meijer

Toen het gezin vorige week ‘in een gesprek van tien minuten’ opnieuw nul op het rekest kreeg bij de arts van het UWV, liepen de spanningen op en eisten de ouders het dossier van hun dochter op. ,,We liepen al een tijd tegen een muur op. We wilden zien wat er nu eigenlijk over onze dochter is besproken, om eerdere beslissingen aan te kunnen vechten, ’’ aldus Fred de Meijer, die gemachtigd is het woord te doen namens zijn kind.

De beveiliging werd erbij geroepen om de emoties te sussen. En het dossier over de jonge vrouw werd door een UWV-medewerker aan het gezin overhandigd. ,,Met alle documenten in een map gebundeld.’’ Eenmaal thuis op de bank bladerden de ouders door de zojuist ontvangen stukken. Opeens stuitte het gezin daarbij op papieren over andere cliënten uit Delft, Amsterdam en Zoetermeer

Onzorgvuldig

Akke de Meijer laat ze zien. ,,Heel onzorgvuldig. Ze schenden gewoon de privacy van deze mensen,’’ zegt ze, terwijl ze wijst naar een document van een mevrouw uit Zoetermeer. Maar er zijn ook stukken over ene Mohammed uit Amsterdam, met informatie over zijn vorige werkgever. In een ander document staat het overleg van medewerkers over de status van weer een andere cliënt. Ze geven aan dat ze advies wensen van een neuroloog van het HMC.

Quote

Ik vraag me af hoe het zit met de rest van de bedrijfs­voe­ring

De Meijer

,,Je vraagt je af hoe dit allemaal kan,” zegt De Meijer. ,,En ik vraag me af hoe het zit met de rest van de bedrijfsvoering, als je als organisatie dit soort fouten maakt met privacygevoelige documenten.”

Het UWV liet gisteravond weten graag in gesprek te gaan met het gezin De Meijer. De organisatie zal tevens de gedupeerde UWV-cliënten wier gegevens op straat kwamen informeren.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Delft of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Delft