Volledig scherm
Bedrijventerrein Harnaschpolder in Delft. © AD

Procedures belemmeren uitgifte kavels Harnaschpolder

Door aanhoudende procedures tegen bestemmingsplannen voor de Harnaschpolder loopt de uitgifte van stukken bedrijventerrein stevige vertraging op.

Dat blijkt uit de jaarstukken over 2016 van Bedrijvenschap Harnaschpolder, een samenwerkingsverband tussen Midden-Delfland en Den Haag. In totaal hebben de gemeenten 52 hectare in deze polder beschikbaar om uit te geven als bedrijventerrein. Daarvan is tien hectare inmiddels verkocht. Voor 22 hectare zijn wel al overeenkomsten getekend, maar kon door aanhoudende procedures nog geen notarieel transport plaatsvinden.

Onteigening

,,De uitgifte van de kavels bleef in 2016 achter bij eerdere verwachtingen", meldt het bedijvenschap. Dit jaar verwacht het schap nog de nodige inspanningen te moeten leveren op het vlak van juridische procedures. Dan gaat het onder meer om onteigening en bezwaren en beroepen tegen omgevingsvergunningen.

Aan belangstelling van bedrijven om zich te vestigen in de Harnaschpolder ontbreekt het overigens niet. Het bedrijvenschap is met een groot aantal partijen in onderhandeling. De vraag naar terrein is zelfs groter dan het beschikbare kaveloppervlak.

Streng

Dit biedt de gemeenten via het samenwerkingsverband de mogelijkheid een streng te selecteren. Van geïnteresseerde bedrijven wordt bijvoorbeeld aan de werkgelegenheid verwacht. Zo zijn er afspraken met leerwerkbedrijf Werkse! voor levering, begeleiding en opleiding van mensen die niet vanzelfsprekend een plek op de arbeidsmarkt vinden. Het recent in de Harnaschpolder gevestigde bedrijf DHL gaat ook in zee met dit leerwerkbedrijf.

Ook duurzaamheid wordt bevorderd. Het reeds in de polder gevestigde PostNL gaat 11.000 zonnepanelen op het dak aanbrengen. Het bedrijvenschap is verder in gesprek met een 'internationale' vastgoedontwikkelaar voor investeringen in circulaire economie en het opwekken van duurzame energie.

In samenwerking met indebuurt Delft