Volledig scherm
Deelfiets van aanbieder Mobike © Den Haag

Proef met oranje deelfiets vanaf september geëvalueerd: ‘Ze staan en liggen overal’

De proef met de oranje deelfietsen van Mobike wordt in september geëvalueerd. Marien Vermeer van de Fietsersbond Delft volgt het experiment kritisch. ,,Ze staan en liggen overal.”

In maart 2018 werden de deelfietsen van Mobike in Delft geïntroduceerd. Ze worden geacht een deel van het mobiliteitsvraagstuk te helpen oplossen. Over de insteek is Vermeer te spreken. ,,Elk systeem dat de mobiliteit in de Delftse binnenstad verbetert is welkom", zegt hij. ,,Maar ik zie met de oranje deelfietsen nog wel wat problemen. Ze staan en liggen soms op plekken waarvan ik denk: dat kan niet de bedoeling zijn. En laten we eerlijk zijn: elke deelfiets die niet wordt gebruikt, neemt de plek in van een fiets die wel wordt gebruikt. En de binnenstad is al zo vol...”

Dat laatste is veel Delftenaren een doorn in het oog. Ze moeten soms springen voor hun leven en raken op de smalle stoepen vaak verstrikt in bergen ‘geparkeerde’ fietsen. ,,Ik begrijp die ergernis helemaal", toont Vermeer zich meegaand. ,,Er zijn de laatste jaren enorm veel studentenhuizen in het centrum en de TU-wijk bijgekomen. 

Rijke ouders

Rijkere ouders kopen panden en maken er studentenkamers in. Dan krijg je dus meer fietsen op de stoep. Maar dat is niet de enige oorzaak. Als er in de binnenstad een winkel verdwijnt, komt er bijna automatisch een horecazaak voor terug. Daar blijven mensen gemiddeld veel langer hangen dan bij de bakker of de slager. Met als gevolg dat er steeds meer fietsen worden geparkeerd.”

Een oplossing zou volgens Vermeer kunnen zijn, om ondernemers met een terras te ver-plichten een deel daarvan als fietsenstalling in te richten. ,,En als dat niet kan of de ondernemer niet wil, zou je kunnen denken aan een verplichte bijdrage in een fonds waaruit fietsenstallingen worden gefinancierd. Er is al een miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van nieuwe stallingen, inpandig of in de openbare ruimte. Maar ik zie het nog niet in de stad terug.”

Marien Vermeer schuift graag namens de Fietsersbond Delft aan tijdens de evaluatie van de oranje deelfietsen. ,,Natuurlijk worden wij in die evaluatie gekend. Vanuit onze deskundigheid en ervaring op het gebied van mobiliteit kunnen we de gemeente prima van advies dienen.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft