Volledig scherm
HollandPTC. © Gratis

Protonentherapie nieuw wapen tegen kanker

De behandeling van kankerpatiënten met een zogenoemde protonentherapie in Delft is aanstaande. Het nieuwe, uiterst geavanceerde poliklinisch centrum is deze week opgeleverd door bouwer J.P. van Eesteren.

Van Eesteren droeg het gebouw over aan HollandPTC, de gebruikers van het nieuwe poliklinische centrum voor protonentherapie en wetenschappelijk onderzoek in Delft.

Het centrum is in de TU-wijk gebouwd naast het Reactor Instituut Delft. Het is uitgerust met geavanceerde apparatuur voor beeldvorming en protonenbestraling. Behalve het gebouw zijn ook de technische installaties opgeleverd. Deze zijn geplaatst door co-aannemer Croonwolter&dros.

Het meest spectaculair zijn de zogenoemde gantry’s. Deze behandelapparaten hebben een diameter van negen meter en draaien 360 graden om de patiënt heen. De voor de bestraling noodzakelijke protonen worden opgewekt in een eigen cyclotron in het gebouw, een deeltjesversneller.

Kostbaar

De overdracht opent de weg naar volledige ingebruikname van de kliniek. Die vindt aan het eind van het jaar plaats, nadat het centrum volledig is ingericht. De therapie is kostbaar, maar patiënten van DSW en Zilveren Kruis hoeven niet te betalen voor de behandeling.

De nieuwe kliniek is goed nieuws voor patiënten met een tumor op een kwetsbare plek. De protonentherapie is een zeer precieze en begrensde vorm van bestraling. De therapie maakt het bijvoorbeeld mogelijk tumoren weg te halen uit het oog, het oog-halsgebied en de hersenen. Het omliggende, gezonde weefsel blijft daarbij onaangetast.

HollandPTC is gebouwd in opdracht van een consortium van de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC). Op termijn kunnen er in HollandPTC ongeveer 600 kankerpatiënten per jaar behandeld worden.

Opleiding

Het drie verdiepingen tellende centrum omvat verder onderzoeksruimtes, kantoren en scholingsruimtes.

HollandPTC krijgt een belangrijke rol in de opleiding van clinici (radiotherapeuten), klinisch fysici, radiotherapeutisch laboranten, promovendi en technisch personeel.  

In samenwerking met indebuurt Delft