Volledig scherm
- Bijna 1500 varkens zijn om het leven gekomen als gevolg van een zeer grote stalbrand in Streefkerk (Zuid-Holland). © ANP

'Provincie moet meer doen om brandveiligheid van stallen te verbeteren’

De provincie kan en moet meer doen om de brandveiligheid van stallen te verbeteren. Dat vindt de Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp. Zij stelt dit naar aanleiding van een recente brand in een varkensstal in Streefkerk, waarbij vijftienhonderd varkens om het leven kwamen.

Volgens Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland en gemeenteraadslid in Pijnacker Nootdorp, is de maat vol en is elke stalbrand er één teveel. ,,Er staan vaak vele duizenden dieren opeengepakt; zij kunnen geen kant op en verbranden levend", zegt Van Viegen. De partij noemt dit ernstig dierenleed, dat een halt moet worden toegeroepen.

De overheid moet maatregelen nemen om stallen veiliger te maken volgens Van Vliegen. ,,Minder dieren opeengepakt in een stal en dieren moeten in noodgevallen kunnen vluchten", geeft de fractievoorzitter als voorbeeld. ,,Ook mensen lopen gevaar, bijvoorbeeld in nabijgelegen woningen en als er asbest vrijkomt. Er moet dus snel iets gebeuren aan de brandveiligheid van veestallen. Daar kan en moet de provincie, maar ook de landelijke overheid en gemeenten, veel meer aan doen", zegt Van Vliegen.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft