Exclusief

Het beste van het AD

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Judy Carati begon zeven jaar geleden met gitaar spelen, gecombineerd met gezongen gedichten. ,,Wat ik maak is soulfood, voedsel voor de ziel.'' © Foto: Thierry Schut

Pure verwennerij voor de getroubleerde ziel

Na een intiem concert van Judy Carati volgen vaak meer aanvragen. Pure verwennerij voor de ziel. ,,Het publiek keert na afloop vol liefde huiswaarts.''

Veel mensen hebben huidhonger, weet de Delftse singer-songdichter Judi Carati. Haar felgroene ogen geven bijna licht, als de zon erin schijnt via het glazen dak van restaurant Op Hodenpijl.

Huidhonger? Ze heeft het over aanraking, huid op huid en over hoe belangrijk dat volgens haar is. ,,Word je, let op, met respect en liefdevol aangeraakt, dan wordt het zogenoemde knuffelhormoon oxytocine aangemaakt. Daar krijg je een blij, maar vooral ook geborgen en veilig gevoel van."

Songdichter

De gevolgen van de recente #MeToo discussie vindt ze dan ook verschrikkelijk. Dat gaat over gruwelijk machtsmisbruik. ,,Nu schieten mensen van iets simpels als een aai over de bol al in een kramp. Dat leidt tot regelrechte hongersnood voor de huid!"

Judy Carati is singer-songdichter - iemand die zang- en dichtkunst combineert. Ook werkt ze als speltherapeut, (talent-)coach, vakdocent en helend masseur. Haar specialiteit is hechting en hooggevoeligheid.

Quote

Mensen kleven aan de televisie

Judy Carati

In haar praktijk neemt ze regelmatig (jonge) mensen met extreme huidhonger onder handen. Elkaar liefdevol aanraken, die knuffel of arm om je heen, zaten voor #MeToo al in een verdomhoekje, stelt Carati. ,,Mensen kleven aan de televisie, hun mobiel of tablet en moeten voortdurend grote hoeveelheden prikkels herkauwen. Intermenselijk contact lijkt te verdwijnen. Met alle mogelijke gevolgen van dien, zoals stress, lichamelijke klachten of zelfs een burn-out."

Na een behandeling ziet Judy cliënten opbloeien. ,,Er verschijnt weer kleur op hun wangen. Ze zitten beter in hun vel en gaan zich soepeler bewegen."

Spelplezier

Zo'n zeven jaar geleden liep ook Judy Carati met zichzelf te sjouwen, zoals ze dat noemt. Ze had een droombaan als speltherapeut bij een klinisch centrum. Een reorganisatie maakte een eind aan haar spelplezier. Ze moest voortaan op verschillende plekken aan de gang. Toen Judy met een berg spullen van hot naar her liep te slepen, knapte er iets. Mede omdat ze stuit op onbegrip van het management, stapt ze van de ene op de andere dag op.

Quote

Wat ik maak is soulfood, voedsel voor de ziel

Judy Carati

,,Toen ben ik begonnen met wat simpele akkoorden spelen op de gitaar. Ik combineerde dat met gezongen gedichten. Eerst, bijna onzichtbaar, in een hoekje van de huiskamer. Dat werd luider en de combinatie gitaarmuziek met mijn teksten kreeg bijval. Wat ik maak is soulfood, voedsel voor de ziel!"

Festivals

De Delftse besluit te gaan optreden. Op podia en festivals in Delft zoals 'Kadmium', 'Dichter bij de bar' van Verzet de Zinnen en in Den Haag bij 'Podium X' van Alexander Franken. Haar warme stem en rake liedjes met tussendoor gedichten of een toelichting over dingen in het leven vallen op.

Ze pakt haar gitaar en laat een stukje van een nummer horen. Direct kijken bezoekers van Op Hodenpijl geïnteresseerd op van hun bietensalade en verse muntthee. Na een huiskamerconcert wordt ze steeds vaker geboekt.

,,Mensen vinden het leuk om dit te organiseren. Laatst kreeg iemand een optreden cadeau voor zijn verjaardag. De kamer was knus aangekleed met kussens, waar het bezoek op kon zitten met een wijntje. Kaarsen en zachte verlichting zorgden voor een intieme sfeer en, zoals iemand uit het publiek aangaf, een moment van verstilling. Door mijn liedjes durfden de gasten ook hun eigen emoties te delen. Dan voel je een enorme verbondenheid."

Op zondag 10 december is Judy Carati te zien op het huiskamerfestival muziekbijdeburen.nl.

In samenwerking met indebuurt Delft