Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

PvdD: ‘Pijnacker-Nootdorp moet ruimte maken voor minibos’

Ergens in Pijnacker-Nootdorp moet met hulp van natuurorganisatie IVN ruimte worden gevonden voor een tiny forest, een minibos dus. Dat is het voorstel van Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, breed gesteund in de gemeenteraad.

Quote

Kinderen leren in zo’n tiny forest over de natuur

Van Viegen

Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het piepkleine bos moet niet alleen een mooie plek zijn voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Van Viegen: ,,Kinderen leren in zo’n tiny forest over de natuur. Bovendien fungeert het voor buurtbewoners als een prettige ontmoetingsplek.”

Met IVN als initiatiefnemer werd het eerste tiny forest van Nederland in 2015 in de Zaanstreek aangelegd: in het Darwinpark in Zaandam. Daar is het bos een groot succes, gezien het aantal bezoekers. Volgens de IVN komt dat ook door de ‘zeer diverse en inheemse aanplant, die binnen een aantal jaren al tot een aantoonbare toename van de biodiversiteit leidt’.

Groengebiedje

De provincie Zuid-Holland heeft onlangs een subsidie van 500.000 euro verstrekt aan IVN Zuid-Holland voor het project ‘tiny forest’. De aanleg en het beheer van het groengebiedje gebeurt samen met inwoners, scholen en de gemeente. Volgens Van Viegen een mooie kans voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp, om met geringe kosten hieraan deel te nemen.

,,In deze noodtoestand van het klimaat”, vindt Van Viegen, ,,moeten alle zeilen worden bijgezet om het tij te keren. Tiny forests dragen bij aan de aanpak van de klimaatcrisis en de versterking van de biodiversiteit. Het ondersteunt ook een natuurlijke aanpak van plagen als de eikenprocessierups en dient dus meerdere doelen tegelijk.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft