Volledig scherm
Het deels braakliggende terrein van DSM. © Fred Leeflang

Raad van State roept op tot staakt-het-vuren in rechtszaak over DSM-terrein

Bij de Raad van State zijn ze wel gewend aan slepende kwesties waarbij twistende partijen elkaar jaren met juridische procedures bestoken. Maar zelfs bij dit hoge rechtsorgaan vinden ze het weleens welletjes, vooral als een overheid bakken met gemeenschapsgeld aan juridische bijstand blijft besteden. Dat geldt voor de twist rond het DSM-terrein in Delft.

,,U bent tot elkaar veroordeeld'', sprak staatsraad Janny Kranenburg gisteren aan het begin van de zoveelste rechtszaak in het conflict tussen beide partijen. ,,DSM heeft de gemeente nodig en omgekeerd heeft de gemeente DSM nodig. Het is een grote werkgever.''

Schadevergoeding

Volledig scherm
© Fred Leeflang

Het chemieconcern en de gemeente bakkeleien al jaren over de gevolgen van de ontwikkeling van de Spoorzone. DSM meent recht te hebben op een schadevergoeding. Grenzend aan het DSM-terrein wordt het treintracé verdubbeld tot vier sporen. Bovendien worden veel woningen in het gebied gebouwd, waardoor de ontwikkelmogelijkheden van het deels braakliggende terrein van DSM beperkt zijn, stelt het bedrijf. De gemeente zegt echter dat hier geen sprake van is, omdat er compensatiemaatregelen zijn voorgesteld.

Gisteren diende het hoger beroep bij de Raad van State tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag. Die veroordeelde de gemeente Delft drie jaar geleden tot een planschadevergoeding van 1.370.000 euro. Zowel de gemeente als DSM zijn tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

Spoortunnel

De rechbank oordeelde destijds dat de gemeente dat geld moet betalen, omdat het zogenoemde Bacinolterrein van DSM inderdaad minder waard is geworden. Door de directe ligging naast de spoortunnel zijn de ontwikkelmogelijkheden beperkt, was de redenering.

Delft meent dat van schade geen sprake hoeft te zijn. De advocaat van de gemeente herhaalde gisteren dat Delft bereid is DSM tegemoet te komen door compenserende bouwmogelijkheden op het terrein toe te staan.

DSM vindt deze toezegging echter veel te vaag. Het bedrijf zegt slechts af te willen zien van de eerder toegekende planschadevergoeding, als het precies dezelfde bouwmogelijkheden terugkrijgt die er waren voordat de spoortunnel werd aangelegd. Die toezegging wil de gemeente Delft vooralsnog niet doen.

Quote

DSM heeft de gemeente nodig en de gemeente heeft DSM nodig

Janny Kranenburg

De strijd over de planschadevergoeding sleept al sinds juni 2014. DSM eist inmiddels een fors hoger bedrag dan enkele jaren geleden. Het chemieconcern wil behalve de drie jaar geleden reeds toegekende 1.370.000 euro een extra vergoeding van enkele honderdduizenden euro's. Dit bedrag is bedoeld om de fors opgelopen rekening van de proceskosten, de deskundigenkosten en het advocaten-honorarium te vergoeden.

Op haar beurt wil de gemeente Delft dat de Raad van State het besluit tot het verlenen van een planschadevergoeding vernietigt. De uitspraak volgt over enkele weken.

Penicilline

Op het gewraakte terrein van DSM stond in het verleden het gebouw Bacinol, waar de Koninklijke Nederlandse Gist en Spiritusfabriek in de Tweede Wereldoorlog experimenteerde met een zelf uitgevonden penicilline. Het Bacinolgebouw werd eind 2009 gesloopt in verband met de aanleg van de spoortunnel door Delft.

Het meningsverschil ontstond toen de gemeente Delft de bestemmingsplannen voor het gebied veranderde. Tijdens de bouw van de spoortunnel werd het Bacinolterrein binnen het Bestemmingsplan Spoorzone ingetekend. DSM verzocht vervolgens het terrein over te hevelen naar het Bestemmingsplan Bedrijventerreinen Delft-Noord (DSM), waarbinnen veel ruimere ontwikkelingsmogelijkheden golden.

DSM meent alle recht te hebben op een onbegrensde herontwikkeling van het terrein. ,,We hebben het terrein in bruikleen gegeven voor de Spoorzone, maar het heeft verder niets met de Spoorzone te maken'', liet een DSM-medewerker eerder weten.

In samenwerking met indebuurt Delft