Volledig scherm
Cevdet Y. (met zonnebril), begeleid door politieagenten. © ANP

Rechter: schutter die zes mensen doodde in ’t Koetsiertje in Delft had gratie moeten krijgen

Cevdet Y. (63), de man die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café ’t Koetsiertje, had volgens de rechter gratie moeten krijgen. De Nederlandse staat wees eerder dit jaar het gratieverzoek van de tot levenslang veroordeelde Y. af. Dat verzoek had de staat niet mogen weigeren, vindt de rechter.

Het gerechtshof had namelijk eerder een positief advies gegeven over het gratieverzoek van Y. Volgens de kortgedingrechter had de Staat dat advies van het hof, dat ‘leidend’ is, alleen in bijzondere omstandigheden mogen negeren. Die omstandigheden zijn er niet, aldus de kortgedingrechter. De rechter vindt dat de afwijzing van het gratieverzoek in strijd is met het Europees recht én met afspraken die eerder zijn gemaakt met Y. en de tbs-kliniek.

Y. probeert al jarenlang onder de levenslange celstraf uit te komen. In 2001 werd Y. vanuit de gevangenis overgeplaatst naar een tbs-kliniek. In rechtszaken wist hij af te dwingen dat hij op verlof mocht. Sinds enige tijd mag hij ook onder toezicht buiten de kliniek wonen, bij zijn gezin. Voor Cevdet Y. is dat niet voldoende. Hij wil weer helemaal vrij man zijn, zodat hij met zijn vrouw kan terugkeren naar Turkije.

‘Leed te groot’

Drie weken geleden eiste zijn advocaat in een kort geding bij de Haagse rechtbank dat hij gratie krijgt. De advocaat van de staat reageerde dat het leed bij de nabestaanden van de schietpartij nog steeds erg groot is. Dat was een belangrijke reden voor de Nederlandse Staat om het gratieverzoek af te wijzen.

Ook zou er nog een “matige kans” zijn dat de Y. weer in de fout zou gaan. Daar is de rechter het niet mee eens. Uit rapporten zou blijken dat de kans op recidive laag is. Ook het feit dat Y. nu al buiten de kliniek mag wonen, en hij dus nu al een grote vrijheid kent, was volgens de rechter geen goed excuus voor de Staat om het gratieverzoek af te wijzen.

De kort gedingrechter zegt nu dat de Staat een nieuwe beslissing moet nemen over het gratieverzoek.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Exterieur van cafe 't Koetsiertje, waar Cevdet Y. in 1983 zes mensen doodschoot. In het rechter deel vielen de slachtoffers. © ANP
Volledig scherm
Cevdet Y. in de rechtbank. De tweede van rechts is zijn advocaat. © Urban Petra

In samenwerking met indebuurt Delft