Volledig scherm
Tegen heug en meug komt er over enkele maanden een referendum over een azc in Delft. © Daniella van Bergen

Referendum over azc, maar tegen heug en meug

Delft houdt over enige maanden een referendum over de vraag of er in de stad een asielzoekerscentrum mag komen. De gemeenteraad heeft daar dondergavond met veel tegenzin toe besloten.

Quote

Alleen PvdA, CU en twee leden van de CDA-frac­tie stemden tegen

Er ligt nu geen plan voor een asielzoekerscentrum, maar Onafhankelijk Delft (OD) wil voorkomen dat het zover komt en dat vastleggen in een raadsbesluit. Aangezien alle andere partijen daar tegen zijn, hoopt OD via een referendum alsnog haar zin te krijgen.

Donderdagavond lag alleen het voorbereidingsbesluit voor een volksraadpleging op tafel. Daarover rees grote onduidelijkheid. Vooral ChristenUnie, PvdA en CDA, die juist wél vluchtelingen willen opvangen, worstelden met het besluit. ,,Ik wil weten of we later nog terugkunnen,'' zei PvdA-fractievoorzitter Ernst Damen.

Schorsing
Na een schorsing en een toelichting door de voorzitter van de referendumkamer werd duidelijk dat het besluit in feite betekent dat het referendum er komt. Het verzoek beantwoordt in technische zin aan de eisen. Hierna stelt de referendumkamer de exacte vraagstelling op. En daarna moet OD vierduizend handtekeningen verzamelen.

Maar dat zijn allemaal procedurele zaken, terwijl CU, PvdA en CDA het nu juist inhoudelijk over de zaak wilden hebben. Volgens Joëlle Goo-jer (CU) leidt een referendum over deze zaak alleen maar tot 'verwarring en polarisatie'.

Akkoord meerderheid
Uiteindelijk ging de raad met een ruime meerderheid akkoord, omdat de stad nu eenmaal een referendumverordening heeft. Alleen PvdA, CU en twee leden van de CDA-fractie stemden tegen.

De raad ging vervolgens in meerderheid akkoord met het voorstel van b en w om ongeveer driehonderd statushouders op te vangen in bestaande sociale huurwoningen.

De gemeente Delft trekt voor dat beleid uit eigen middelen vier ton uit, al is nog niet precies duidelijk waar dat geld vandaan moet komen. Alleen Onafhankelijk Delft stemde tegen.

Vind AD Haagsche Courant ook op Facebook.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft